El Govern treballa amb l’objectiu de tenir nous pressupostos aprovats abans de mitjan any. Per aquesta raó el vicepresident, Oriol Junqueras, ha anunciat que la voluntat del Departament d’Economia, que ell encapçala, és portar al Parlament al voltant del mes de maig el projecte de finances per al 2016.

L'aprovació del pressupost d'aquest any aportarà al Govern un impuls important davant d'una legislatura complicada. Es negociarà, a més, aprofitant l'etapa de relaxament en les tensions amb la CUP, després de l'acord per a la investidura. En aquest sentit, els responsables d'Economia són conscients que l'horitzó del 2016 es planteja més fàcil per aconseguir tirar endavant el projecte que no pas el del 2017, quan la legislatura entrarà en el seu tram final.

Aquest divendres, la Mesa del Parlament podria incloure en l’ordre del dia del ple de la setmana que ve l’aprovació del decret llei de pròrroga dels pressupostos del 2015. Es tracta d’un decret molt tècnic, segons fonts del Departament, que encara té marge per aprovar-se més endavant si per alguna raó no es pogués sotmetre a votació en el pròxim ple.

Pla de xoc social

A partir d’aquí, la voluntat del nou equip econòmic és abordar l’elaboració del nou projecte. Tot i ser conscients que els pressupostos del 2016 hauran de tenir elements de continuïtat en relació amb els de l’any passat, és imprescindible abordar un nou projecte per incorporar determinats elements del pla de xoc social que, segons fonts del Govern consultades per El Nacional, “no es poden incorporar a la pròrroga”.

Abans de dissenyar el nou projecte, a més, caldrà abordar les previsions econòmiques amb cadascuna de les conselleries. No obstant això, l’objectiu és clar: “fer els nous pressupostos i treballar a fons per tenir-los com més aviat millor”.

Ampliar suports

Així mateix, el vicepresident ha volgut manifestar explícitament la voluntat del Govern d'ampliar els suports al Parlament més enllà dels diputats de Junts pel Sí i la CUP en alguns aspectes concrets. Per aquesta raó, des d’Economia es mostrarà la disposició a negociar amb altres formacions de la Cambra.

(FOTO: Oriol Junqueras i Carles Puigdemont en la primera reunió del nou Govern / SERGI ALCÀZAR)