La consellera de Presidència, Neus Munté, ha intentat aquest matí capejar la polèmica provocada per les diferències entre ERC i CDC sobre l’increment de l’IRPF a les rendes més altes. La consellera, tot i insistir que aquesta mesura no figura a la llei d’acompanyament dels pressupostos, sí que ha reconegut que el govern estudia la possibilitat de rebaixar la pressió a les rendes mitjanes i baixes i compensar aquesta mesura amb “alguna altra figura”.

Per primer cop, la portaveu del Govern ha hagut de sortir a desmentir que l’executiu contempli un avançament electoral per les diferències internes. “El Govern no contempla eleccions fins al final d’aquesta legislatura. Una legislatura excepcional. No es contempla cap escenari d’avançament electoral”, ha assegurat.

L’executiu tampoc no es planteja cap escenari que no sigui l’aprovació dels pressupostos i “seguir endavant amb el full de ruta”, per la qual cosa, la previsió és enviar dimarts vinent el projecte al Parlament.

Aquest és el resultat d’una setmana de tensió entre CDC i ERC dins del Govern després que des del departament d’Economia, que encapçala Oriol Junqueras, s’ha defensat apujar l’IRPF a les rendes més altes per compensar una rebaixa a les rendes mitjanes i baixes, mentre que el president, Carles Puigdemont, va desmentir públicament que el seu gabinet assumís cap increment.

Igual com va fer dimarts passat, avui la consellera de Presidència ha hagut d’insistir que el programa de JxSí defensa la rebaixa de la pressió fiscal sobre les rendes mitjanes i baixes i que aquest és l’objectiu de l’executiu.

En aquest sentit, ha recordat que la resolució aprovada en el ple sobre emergència social parla d’“eficàcia i major capacitat recaptadora” i són aquestes vies les que el Govern “explora”, amb propostes que podrien afectar, segons Munté, a la fiscalitat sobre medi ambient. “Estem analitzant que aquesta rebaixa es pugui compensar mitjançant alguna altra figura”, ha assegurat la consellera.

Munté, que ha insistit que cal observar el “sistema en la seva globalitat”, ha volgut parafrasejar Junqueras per assegurar que els pressupostos han de ser “ambiciosos i realistes”.

El Govern, en la reunió d'avui, ha acordat crear la Taula d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa a partir de la fusió de la Taula sobre desnonaments i la de pobresa energètica.