El Govern de la Generalitat mantindrà el full de ruta cap a l’Estat català per entendre que “el Tribunal Constitucional no pot passar per sobre de la voluntat del Parlament”. "Nosaltres seguirem endavant", ha manifestat la consellera portaveu, Neus Munté, després de denunciar que l'executiu espanyol només sap respondre a les reivindicacions catalanes amb "amenaces i el recurs als tribunals".

“Som un Govern que ha vingut a complir un mandat democràtic. Ens estem trobant moltes dificultats, molts pals a les rodes. Però nosaltres, convençuts com estem, seguim endavant”, ha assegurat Munté en una compareixença al palau de la Generalitat abans de participar en una cimera sobre emergència social que ara mateix s'està celebrant.

Democràcia en funcions

Aquesta és la resposta que ha donat l'Executiu que presideix Carles Puigdemont a la decisió del Govern del PP de plantejar davant del TC una execució de sentència arran la votació del Parlament sobre les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent. “No només el govern espanyol està en funcions sinó que situa la democràcia en funcions", ha lamentat la portaveu després de recordar que el gabinet de Mariano Rajoy fa 200 dies que no se sotmet a cap tipus de control parlamentari.

La consellera ha expressat el suport del Govern a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, contra la qual el consell de ministres insta al TC a iniciar accions penals. “Seria inadmissible i inaudit que una presidenta elegida democràticament fos apartada per un tribunal”, ha assenyalat Munté.

En aquest sentit, ha insistit que no es tracta d’una decisió de la Mesa o dels diputats, sinó del mandat del “milers de ciutadans” que s'ha desenvolupat enmig del normal funcionament d'una cambra parlamentària. “No entenem com des del Govern de l'Estat es pot ignorar d’aquesta manera i durant tant de temps el clamor de milers de ciutadans”, ha lamentat.

Turull: "covardia actuar contra Forcadell"

També des de Junts pel Sí, el president del grup, Jordi Turull, ha insistit que malgrat la decisió del consell de ministres, "la determinació segueix sent la mateixa". "Seguim endavant", ha reblat després de subratllar que els Parlament ha de seguir el mandat dels ciutadans.

Turull, que ha reiterat que la resposta del Govern espanyol no és nova i insisteix en les amenaces, ha mostrat el suport a la presidenta del Parlament i ha titllat d'"acte de covardia" actuar contra ella quan la decisió va ser dels diputats.

El responsable del grup de JxSí ha fet aquestes declaracions a la plaça Sant Jaume abans de participar a la cimera sobre emergència social.

El mateix han fet la resta de grups. En nom de Ciutadans, la diputada Noemí de la Calle, ha deixat clar que, igual com ho han de fer els ciutadans, els parlamentaris han de complir les lleis. "No podem ser diferents", ha subratllat.

PP: "Ús corrupte del Parlament"

El popular Santi Rodríguez ha insistit que "en una democràcia occidental tots els ciutadans som iguals davant llei, sigui quin sigui el seu paper a la societat". "La presidenta del Parlament era conscient del desatacament en què incorria i va fer un ús corrupte del Parlament per anar contra Estat. N'era conscient", ha denunciat.

El PSC demana unanimitat al TC

El socialista, Miquel Iceta, ha argumentat que el consell de ministres ha fet el que "s'esperava" després que el TC havia de fer una interlocutòria advertint de les conseqüències de donar tràmit parlamentari a la comissió del procés. El diputat socialista ha deixat clar que correspon al TC prendre la decisió que estimi oportú i ha expressat la confiança que sigui per unanimitat, com en altres ocasions.

Més crític s'ha mostrat el responsable de Catalunya Sí Que es Pot, Lluís Rabell, que ha titllat la decisió del Govern de reprovable, tot i que esperable. "Respon un cop mes amb judicialització un problema que és polític", ha retret.