Si fa un any el govern espanyol impulsava l'Operació Diàleg i les converses al Congrés el Dia de la Constitució eren monopolitzades pel procés sobiranista i el referèndum, enguany a la Moncloa respiraven alleujats en veure el camí cap a la independència "kaputt", segons el titllava una mà dreta de Mariano Rajoy entre passadissos. Per això, la roda posterior al Consell de Ministres d'aquest dijous estarà marcada per la presentació d'un Pla Anual Normatiu, amb les lleis que Rajoy vol impulsar el 2018 en l'intent de passar pàgina a la que solia ser fins ara la principal preocupació, que havia copsat l'activitat legislativa governamental.

Així ho exposaven fonts de l'executiu central consultades durant la celebració del 39è aniversari de la Carta Magna. Els motius serien la no oposició dels funcionaris a l'article 155, per una banda, i que les candidatures independentistes —ERC i Junts per Catalunya— haurien abandonat la via unilateral, tot i instar una majoria social el 21-D a reforçar el resultat de l'1-O. En darrer terme, hi hauria el context de processos judicials per a Carles Puigdemont —tot i la retirada de l'euroodre de detenció— i la situació de presó per a Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Així les coses, a la Moncloa albiren l'esperança que el resultat electoral no impliqui un bloqueig que forci noves eleccions al Parlament. El fet és que el 155 només decauria automàticament un cop es formi nou Govern. Sobre això, les fonts de l'executiu central exhibeixen un esgotament per haver de controlar dues administracions. S'hi suma el fet que, segons algunes informacions publicades, en l'interval que aniria del 21-D a la investidura, la Moncloa no podria controlar la cambra catalana malgrat que tingués una majoria independentista.

Tanmateix, la suspensió de la intervenció de la Generalitat presenta dubtes sobre si també implica aixecar el control als comptes catalans, amb disparitat de criteris. Per una banda, fonts properes a Hisenda consideren que sí que ho comportaria, però fonts de vicepresidència del govern espanyol creuen que el 155 i la intervenció econòmica "no tenen res a veure". Això passa perquè, d'una banda, la mesura del ministre Cristóbal Montoro va ser prèvia a l'article 155, però, per altra, el FLA també seria una altra forma de control de la despesa, que impediria noves partides per al procés. 

Davant d'aquest escenari, a la Moncola s'afanyen a reconduir la legislatura i ja cerquen maneres de visibilitzar davant l'electorat el menú de lleis que tenen previst impulsar el 2018, després que el procés sobirabista hagi copsat gairebé un any dels quatre que dura la legislatura, i enmig d'un estancament electoral del Partit Popular, segons el CIS d'octubre a Espanya, i una davallada del PP català. Per això, aquest divendres compareixerà en roda de premsa la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, per oferir el Pla Anual Normatiu, enmig de la batalla amb PSC i Ciutadans a Catalunya.