El govern espanyol i altres membres de la Moncola han acumulat una vintena de querelles per la mala gestió del coronavirus des de març, quan va començar la crisi per la pandèmia. Segons un informe que publica l'ABC, les denúncies les han presentat des d'associacions a persones a títol personal i en la gran majoria acusen l'estat d'haver autoritzat actes durant l'estat d'alarma o de la falta de mitjans per afrontar la Covid.

Totes elles ara hauran de ser ara analitzades pels jutjats ordinaris i, per tant, no totes podran prosperar. De moment, la Fiscalia ja ha avisat que moltes tenen "orfandat provatoria" i d'altres són dificilment acreditables, per la qual cosa serà ifícil que prosperin sense una investigació.

Les querelles

La majoria dels processos tracten sobre l'autorització d'actes durant la crisi, com la polèmica manifestació del 8-M, encara que amb la llei a la mà no serà possible una conclusió, ja que no es pot imputar un delicte (i menys d'homicidi) basant-se en una estadística.

També destaquen les querelles per la falta de mitjans de protecció, principalment interposades per sanitaris o agents de seguretat. Aquest assumpte sí que podria procedir a la investigació.

A més de les querelles a títol persona, les altres les han iniciat la Figuran l'Associació Unificada de Guàrdia Civil, el Col·lectiu Professional de Policia Municipal de Madrid, el Consell General de Col·legis Oficials d'Infermeria, la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics, l'Associació de Metges Titulats Superiors, CSIF, la Central Unitària de Traballadores, Advocats Cristians, HazteOír i Terra SOS-Tenible. També consta una querella de Vox.

Pel que fa als presumptes delictes que més es repeteixen són els de prevaricació, i els delictes contra els treballadors.

Els acusats

La gran part de querelles van dirigides contra el president del Govern, Pedro Sánchez, i tots els membres del Consell de Ministres. Especialment, s'adrecen en concret contra el responsable de Sanitat, Salvador Illa. Segons l'ABC, també hi ha altres titulars acusats com com la directora General de Salut Pública, Pilar Aparicio o el director del centre de Coordinació i Alertes Fernándo Simón, delegats i subdelegats del Govern de diferents punts de la geografia espanyola, el Defensor del Poble i magistrats del mateix  Suprem i el Constitucional, entre altres.

Fernando simon / EFE

Imatge: Fernando Simón / EFE