El Govern s’ha compromès amb les entitats socials, amb les quals s’ha reunit aquesta tarda el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, a obrir una campanya d’inspecció de les elèctriques per comprovar el compliment de la llei de pobresa energètica. Així mateix, Baiget ha anunciat la creació d’un grup de treball conjunt amb les entitats per impulsar a Madrid un bo elèctric que sigui "realment efectiu".

El conseller s’ha reunit aquesta tarda al Departament primer amb els impulsors de la ILP d’emergència en l’àmbit de l’habitatge i pobresa energètica, coneguda com a llei 24/2015, i tot seguit amb el portaveu de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa.

Sanció exemplar

La portaveu de la ILP, Maria Campuzano, ha transmès a l’executiu el malestar perquè “després de 16 mesos la Generalitat fa tard” i no ha reaccionat fins que no s’ha produït la mort de l’àvia de Reus en un incendi provocat per les espelmes amb què s’il·luminava.

Per aquesta raó, Campuzano ha reclamat una sanció exemplar d’un milió d’euros contra Gas Natural; inspeccions a totes les companyies que operen a Catalunya per comprovar que compleixen la llei 24/2015 –que ha assegurat que el Govern s’ha compromés a impulsar en 15 dies, però el conseller s’ha limitat a parlar del “termini més breu possible”-; utilitzar “mesures de pressió” des de la Generalitat per obligar a tancar el conveni per condonar el deute de les famílies o reduir la factura, tal i com marca la normativa; i impulsar una campanya informativa del Govern que expliqui que “els talls són il·legals”.

“No té sentit que als dèbils se’ns obligui a complir la llei i els poderosos, que són els oligopolis elèctrics, se la saltin”, ha denunciat.

Negligència

El president del Tercer Sector, Oriol Illa, ha insistit també a reforçar les inspeccions perquè es constati que “no ha estat un únic cas, sinó que és habitual”. “Ha estat un error i una negligència i cal veure com se sanciona”.

El conseller ha replicat que el Govern farà campanyes d’informació perquè els usuaris en risc d’exclusió coneguin els seus drets i una campanya d’inspeccions, tal i com han reclamat les entitats.

Així mateix, Baiget ha proposat la creació d’un grup de treball amb les entitats per fer una proposta d’un “veritable bo social en tarifació elèctrica”. Segons el conseller, l’actual bo social no és adequat, per la qual cosa es podria impulsar des de Catalunya una proposta per defensar-la a Madrid.