En el marc dels acords entre el Govern i la CUP per a l'aprovació dels pressupostos de l'any vinent figura una modificació en l'IRPF que eliminarà la deducció addicional de l'1,5% per habitatge habitual a totes aquelles persones amb una renda superior als 30.000 euros anuals. Aquesta mesura afectarà, segons la conselleria d'Economia, 250.000 contribuents dels 866.000 que van comprar l'habitatge abans de l'1 de juliol del 2011 i, per tant, apliquen la rebaixa.

Des del Govern es recorda que aquest increment addicional de l'1,5% en la deducció només s'aplica a Catalunya i que continuarà vigent el 15% de deducció que es fa a tot l'Estat per habitatge habitual. 

Aquestes reduccions també s'apliquen a partir de criteris com l'edat -a menors de 32 anys-, estar aturat com a mínim 183 dies l'any, discapacitat de grau igual o superior al 65% o tenir un fill. A partir d'ara, la base imposable de 30.000 euros s'aplicarà a tots els supòsits.

Les propostes sobre fiscalitat estan incloses en l'anomenada llei d'Acompanyament que s'enviarà la setmana vinent al Consell Tècnic. La previsió que el projecte de Pressupostos i la Llei d'Acompanyament -mesures fiscals i financeres- arribin al Parlament abans de finals de novembre.

Progressivitat

La voluntat d'aquesta mesura seria introduir major progressivitat i evitar que les persones amb rendes més altes puguin beneficiar-se de la reducció. Amb tot, aquesta decisió representarà un increment d'ingressos de 10 milions d'euros per a les arques del Govern.

També en el capítol de deduccions per l'IRPF, s'ha suprimit la deducció per inversió en accions d'entitats que cotitzen en el segment d'empreses en expansió del Mercat Alternatiu Borsari.

Pel que fa a l'impost sobre habitatges buits, la suspensió del qual va ser aixecada pel Tribunal Constitucional, es proposa aplicar un mínim exempt de 350 m2, en cas d'aquells propietaris que no són grans tenidors. Això provocarà una reducció dels ingressos del Govern en 337.417 euros.

Begudes ensucrades

En l'acord amb la CUP apareix també l'impost sobre les begudes ensucrades. L'objectiu no és només recaptatori sinó de canvi d'hàbits alimentaris. Gravarà amb 0,08 euros per litre en begudes amb entre 5 i 8 grams de sucre per 100 ml i amb 0,12 per a begudes amb un nivell superior a 8 grams de sucre. S'aplicarà al distribuïdor però amb repercussió obligatòria al consumidor. Entrarà en vigor l'1 d'abril del 2017 i es preveu una recaptació anual de 41.316.164 euros, que el primer any seran 31 milions.

Es modifica també l'impost sobre estades en establiments turístics, que passarà a 2,25 euros per pernoctació a Barcelona i 0,9 euros a la resta del territori, i s'incorporen els creueristes que estan menys de 12 hores. Aquesta mesura, que ha de servir també per regular el creixement dels habitatges turístics i ampliar-ne el control, s'aplicarà a través dels intermediaris o operadors de plataforma, i preveu un increment d'ingressos per a la Generalitat de 7.680.854 euros a partir de l'any vinent.

Grans superfícies comercials

En el cas de les grans superfícies comercials es proposa revisar l'impost per aplicar-lo a partir del nombre de vehicles privats que hi accedeixen amb un tipus de 0,18 euros per vehicle.

Així mateix, en comptes de l'impost sobre centrals nuclear que va tombar el TC, es proposa un impost que gravi el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i elements radiotòxics, el tipus del qual es fixa a partir de les activitats gravades i amb el qual es compta una recaptació anual de 60 milions.

També s'aposta per una major progressivitat en l'impost de transmissions patrimonials a partir de l'establiment d'una tarifa en funció del valor total de béns immobles a partir del milió d'euros. Així mateix s'estableix el tipus del 5% per a totes les transmissions de béns mobles -no només vehicles-.

En l'impost sobre el joc, s'actualitza les tarifes unitàries que afecten les màquines B (màquines de bars) i C (Bingos i Casinos), amb la qual cosa es compta recaptar l'any vinent el 2017 un total de 12.597.472.

Finalment, s'incrementa el tipus de gravamen dels actes jurídics documentals que grava els documents que formalitzen operacions en què s'ha renunciat a l'exempció en l'impost sobre el valor afegit, que passa de l'1,8% al 2,5%.