La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, ha justificat la posició del rei Felip VI arran del referèndum de l'1 d'octubre després que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui la ruptura de relacions amb la monarquia espanyola. No obstant això, ha mantingut la mà estesa al diàleg amb el Govern i la distensió.

"El Rei va complir amb la seva obligació en el discurs del 3 d'octubre", ha afirmat Celaá en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, tot recordant que aquest vespre coincidiran a Tarragona, en la inauguració dels Jocs del Mediterrani, tant el monarca com els presidents Sánchez i Torra.

Celaá creu que si la Generalitat no convida el Rei als seus actes, la institució catalana "no representarà tots els ciutadans de Catalunya".

La representant de l'executiu central ha insistit que el govern espanyol "mai havia fet política" amb un esdeveniment d'aquestes característiques.

Així les coses, es manté la mà estesa a Torra i la decisió de trencar amb la monarquia no afectarà les relacions amb el Govern català, i a la reunió del proper 9 de juliol de Sánchez i Torra a la Moncloa. "Es vol normalitzar, evitar tensions. Es vol destensar, cosa que ens sembla molt important", ha respost, preguntada per El Nacional. Inclús ha dit que ara s'estava aplicant el "tractament i la cura" a la crisi sobiranista.