Un dels misteris que es resoldran diumenge que ve és on aniran a parar els vots de la CUP. Joan Tardà (ERC) els ha demanat que els hi deixin a ells. A En Comú Podem dubten que els votin. Francesc Homs (DiL), que sap amb seguretat que no ho faran per ell, els implora que, si més no, ho facin per ERC. El partit els ha cridat a abstenir-se. Quina papereta triaran el 20D els 333.657 votants de la CUP del 27S?

Es tracta d'una temptadora bossa electoral per als partits amb candidatura a les pròximes generals. Segons l’última enquesta publicada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), un 21,8% dels vots aconseguits per la formació anticapitalista el passat setembre anirien a ERC; un 15% a En Comú Podem i un 10% a ICV-EUiA (és a dir, se sumen als anteriors). A DiL? El 0%. La resta seran abstencionistes o resten encara indecisos.

ERC

El passat 30 de novembre, en un debat amb el número dos de la llista d’ERC al Congrés, Joan Tardà, a la seu de Comissions Obreres a Barcelona, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez va declarar (en to distès) que si votés el 20D, optaria per la candidatura republicana. “Hauré de desobeir i tornar-te a votar com fa quatre anys”, va deixar anar Fernàndez a Tardà.

Dies més tard, el mateix Tardà va demanar a Fernández que li deixés el vot el 20D “perquè els anhels d’ERC s’assemblen molt als de la CUP”.

En Comú Podem

El també exdiputat de la CUP Quim Arrufat, assegurava dijous passat a una entrevista al diari Ara, que si hagués de votar a les espanyoles, ho faria per En Comú Podem. Una revelació que des de la candidatura encapçalada per Xavier Domènech no van rebre amb excés d’entusiasme.

La col·lega d'Arrufat al Parlament, Eulàlia Reguant, va manifestar sobre aquesta declaració que “el que voti en Quim és el que vota en Quim i punt, és la seva responsabilitat. A més, dubtem que voti”.

DiL

Potser conscient de les dades de l’estudi del Centre d’Estudis d’Opinió, quan se li ha plantejat la qüestió aquest matí a Catalunya Ràdio, el número u de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, s’ha mostrat pragmàtic: “als votants de la CUP els hi dic: 'Ja sé que no em votareu a mi, però voteu a ERC'”.