Unió Democràtica de Catalunya ha rebut 64.726 vots a les darreres eleccions espanyoles. Una collita raquítica que l'ha expulsat cap a l'extraparlamentarisme espanyol, després de quedar fora del Parlament de Catalunya a les passades eleccions del 27 del setembre.

La història ha volgut, però, que els eterns "crítics d'Unió" sí que hagin pogut mantenir-se dins les institucions parlamentàries. L'eterna Unió ha desaparegut del mapa parlamentari i tots els seus excontestaris han reaparegut enquadrats en tres formacions independentistes, tant al Parlament català com en l'espanyol. "És com la darrera pel·lícula d'Star Wars, la força ha despertat després de la caiguda de l'imperi", apunta a El Nacional amb certa ironia un militant amb molts triennis de servei en la causa independentista a Unió.

De Junts pel Sí

Com si fos una revenja de la història, els eterns "crítics d'Unió" han tornat a aparèixer, i no només el 27S, amb un dels prohoms de l'exsector independentista d'Unió i cap visible de Demòcrates de Catalunya, –el partit dels democristians independentistes–, Toni Castellà, integrat a les llistes de JxSí.

Democràcia i Llibertat

Però el retorn més contundent ha estat a les eleccions espanyoles. Elena Ribera, número dos per Girona, ha guanyat el seu escó al Congrés per Democràcia i Llibertat (DiL), la nova coalició encapçalada per Convergència i que ha rellevat l'antiga CiU al parlament espanyol. Ribera, exdiputada d'Unió al Parlament i portaveu de Justícia, va ser una de les més actives opositores a Josep Antoni Duran i Lleida.

També per ERC

També en aquests comicis ha esdevingut diputat un històric de l'independentisme a Unió, Joan Capdevila. Aquest veterinari de Martorell va ser l'etern opositor enquadrat amb Vicenç Pedret i Carles Puigdomènech en el col·lectiu El Matí que va fer la guitza independentista durant anys i panys entre els democristians. Capdevila, número cinc de Rufián per ERC, ja és diputat electe.

I al Senat, també

El Senat també tindrà una representació dels excrítics d'Unió. L'encarregat serà el senador electe per Lleida i un dels caps de files de Demòcrates de Catalunya a la Terra Ferma, Jordi Souto.