El Tribunal Constitucional celebrarà aquest dimarts un nou ple en el qual abordarà la petició d'apartar el magistrat Antonio Narváez, un dels jutges que va participar en el cas de l'1-O, per la seva falta d'imparcialitat. Això es produeix després que tots els líders independentistes condemnats pel referèmdum el recusessin per les seves polèmiques declaracions en una conferència on va titllar el procés d'"un cop d'Estat encobert més greu que el 23-F". Es tracta d'una qüestió que ha obert un debat molt intens entre els magistrats del Costitucional.

En la conferència, celebrada l'any 2017 a Granada i titulada "El problema català, perspectiva constitucional," el jutge va carregar obertament contra el procés i per això els presos consideren que Narváez no és imparcial per resoldre els seus recursos d'empara. Segons la recusació, es veurien vulnerats els seus drets fonamentals a un procediment amb totes les garanties, el dret a la tutela judicial efectiva i el dret a un jutge independent.

El ple d'aquest dimarts

L'incident de recusació de Narváez, emmarcat al sector conservador del tribunal, és un dels principals assumptes que tenen previst abordar avui els magistrats del TC en el ple que comença aquest dimarts i que s'estendrà fins dijous vinent. Segons informa EFE, el tribunal estudiarà l'esborrany de la resolució elaborat per la vicepresidenta del TC, Encarnación Roca, en resposta a la petició de recusació.

Es tracta d'un assumpte en el qual, segons els mateixos participants, hi podria haver un intens debat ja que existeixen diferents posicions entre els magistrats sobre si hi ha o no prou motius per apartar Narváez -que ja es va oposar a la recusació- i perquè la intenció del tribunal és buscar sempre la unanimitat. El tribunal considera prioritari resoldre la recusació abans d'abordar el primer recurs contra la sentència del procés dictada pel Tribunal Suprem, el de l'exconsellera de Governació Meritxell Borràs, condemnada a un any i vuit mesos d'inhabilitació i multa de 60.000 euros per un delicte de desobediència.

Judici proces Declaracio Meritxell Borràs

Imatge: L'exconsellera Meritxell Borràs en la seva declaració en el judici de l'1-O / El Nacional

Els magistrats tenien previst debatre-ho en l'anterior ple, celebrat fa diverses setmanes, però es va ajornar per falta de temps, de manera que el seu estudi dependrà previsiblement de si resolen l'incident de recusació de Narváez. L'esborrany de sentència referit al recurs de Borràs va recaure en el magistrat i exfiscal general de l'Estat Cándido Conde Pumpido, que advoca per donar suport al Suprem com a òrgan competent per jutjar aquests fets.

Puigdemont també recusa 

A més dels presos i condemnats per l'1-O, el president en l'exili Carles Puigdemont també ha presentat una recusació contra un altre magistrat, Rodríguez-Zapata, a qui acusa d'haver perdut la imparcialitat necessària per decidir sobre el recurs presentat contra l'ordre de detenció que té pendent.

Puigdemont considera que Rodríguez-Zapata "manca d'imparcialitat per conèixer i resoldre" la qüestió del cessament del president per haver estat autor d'un llibre titulat "Teoria i pràctica del Dret Constitucional" on s'al·ludeix a l'aplicació de l'articulo 155 per part del govern presidit per Mariano Rajoy.

En concret, la defensa del president en l'exili recusa el magistrat que ha de tractar el recurs contenciós presentat contra el decret del 27 d'octubre de 2017 en què es va disposar el cessament del president, del Govern i la dissolució del Parlament en plena aplicació de l'articulo 155 de la Constitució que va liquidar l'autogovern català.

Imatge principal: El jutge Antonio Narváez / Tribunal Constitucional