La sentència del Tribunal Constitucional sobre el procés s'endarrerirà fins a mitjans de l'any que ve perquè abans el tribunal ha de resoldre la cascada de recusacions formulades per tots els condemnats a penes de presó contra el magistrat Antonio Narváez, a qui volen apartar del procediment.

Fonts jurídiques han informat a Efe que el Ple del tribunal de garanties que s'inicia aquest dimarts admetrà a tràmit els incidents de recusació contra Narváez que es basen en una conferència que el magistrat va pronunciar a Granada el 2017.

En aquella exposició, titulada El problema català, perspectiva constitucional, el magistrat va titllar el procés independentista a Catalunya de "cop d'Estat encobert", més greu que el 23-F.

Les recusacions han estat formulades pels nou condemnats a penes de presó, els quals al·leguen que el magistrat no és imparcial per resoldre els recursos d'empara presentats davant el Constitucional i que, si continua en aquesta causa, es veurien vulnerats el dret fonamental a un procediment amb totes les garanties, el dret a la tutela judicial efectiva i el dret a un jutge independent.

La Recusació de Puigdemont 

També l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va presentar un altre incident de recusació contra Narváez, a qui acusa d'haver perdut la imparcialitat necessària per decidir sobre el recurs presentat contra l'ordre de detenció que té pendent, basant-se en el que va dir el magistrat en aquesta mateixa conferència.

Carles Puigdemont ACN

Puigdemont considera que Rodríguez-Zapata "manca d'imparcialitat per conèixer i resoldre" la qüestió del cessament del president per haver estat autor d'un llibre titulat "Teoría y práctica del Derecho Constitucional" on s'al·ludeix a l'aplicació de l'articulo 155 per part del Govern espanyol presidit per Mariano Rajoy.

En concret, la defensa del president en l'exili recusa el magistrat que ha de tractar el recurs contenciós presentat contra el decret del 27 d'octubre de 2017 en què es va disposar el cessament del president, del Govern i la dissolució del Parlament en plena aplicació de l'articulo 155 de la Constitució que va liquidar l'autogovern català.

El retard

L'admissió a tràmit suposa que es paralitzin tots els procediments en què intervé el magistrat mentre es resolen les recusacions i això té altres conseqüències, perquè implica que la resolució dels recursos contra la sentència del Suprem es dilatarà com a mínim un parell de mesos.

Per tant, precisen les fonts, els recursos es paralitzen fins que no culmini la tramitació de les recusacions. S'estima que la resolució no arribarà fins a mitjans de l'any que ve.