Ja és oficial. El Congrés ha aprovat avui portar al Tribunal Constitucional (TC) el conflicte d'atribucions davant la negativa de Mariano Rajoy a sotmetre's al control parlamentari, cosa que justifica pel fet que el govern espanyol està en funcions.

Pràcticament tots els partits polítics hi han votat a favor (218 vots), menys el PP i Unión del Pueblo Navarro (UPN), que han sumat 113 vots en contra, a banda de 4 abstencions.

Quasi tots els grups del Congrés són els autors de proposar plantejar el conflicte d'atribucions. Ho han fet el PSOE, Podemos, En Comú-Podem, En-Marea, Ciutadans, ERC, DiL, el PNB i el grup mixt.

Els socialistes han justificat la iniciativa assegurant que donen suport al poder legislatiu. "Nosaltres estem defensant el Congrés, que és de tots, i vostès estan defensant el seu govern, que és del PP", ha dit el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, que ha afegit que "la democràcia no queda en suspens només perquè el govern estigui en funcions".

El portaveu de Podemos, Íñigo Errejón, ha agafat la línia dels socialistes i ha volgut deixar clar a Rajoy que "Espanya no està en funcions, la democràcia tampoc i no es negocia". Per això, ha posat sobre la taula que el que demanen "no és un favor", sinó un "deure" de l'executiu.

Ciutadans ha volgut jugar amb la teoria de la separació de poders de Montesquieu, que estableix la divisió de poders entre, mínim, dues parts totalment independents. El portaveu dels taronges al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha explicat al govern popular que ni Montesquieu està en funcions "ni aquesta cambra tampoc, només vostès".

Pel diputat d'Esquerra al Congrés, Joan Tardà, el fet que el Rajoy no se sotmeti a sessions de control "consolida una democràcia low cost" i ha aprofitat per lamentar-se que aquest comportament "forma part de l'ADN del PP".

Tardà ha continuat carregant contra els populars en general i contra president en funcions en particular perquè, a parer seu, no comparèixer al Congrés és donar per fet que el 26 de juny hi haurà noves eleccions i sotmetre's al control de la cambra els podria "debilitar".