“El que genera incertesa és la manca de respecte, la indecisió”. Amb aquesta afirmació ha arrencat el fil argumental del president, Carles Puigdemont, per exposar aquest matí als assistents a la Trobada Empresarial al Pirineu les raons que, segons el seu parer, expliquen el procés sobiranista com a motor econòmic.

Fa mesos que una de les preocupacions del Govern és desactivar el discurs que intenta combatre l'independentisme alertant dels riscos que comporta per al creixement de l'economia. I avui el president ha volgut oferir una peculiar master class en aquest sentit.

L’eix central és que “en un país que s’estima prou com per defensar-se, val la pena invertir”. La raó seria que els inversors saben que en aquest país la gent “s’hi deixarà la pell” per defensar la competitivitat, és a dir, les seves infraestructures, la formació, els col·lectius vulnerables, el paisatge... “Un país mobilitzat i compromès amb ell i amb el món genera confiança”, ha reblat per afegir tot seguit que l'inconvenient és quan depèn d’altres que no tenen el coratge de prendre decisions.

Puigdemont ha avalat les seves paraules amb dades sobre inversió, exportacions, ocupació... I ha insistit que el problema no és la incertesa sinó la capacitat de decidir, per la qual cosa ha instat els representants del món econòmic a “tenir el coratge de prendre decisions en la bona direcció”.

Preocupació per la CUP

Les explicacions del president, però, no han acabat de convèncer els empresaris que han dedicat la major part de les preguntes a interrogar-lo sobre la CUP. “Com podem estar segurs que vostè defensa la propietat i la iniciativa privada mentre està aliat amb un partit que hi està radicalment en contra?”, li han demanat.  

Davant les preocupacions dels presents, Puigdemont ha assegurat que la CUP no té “cap” influència en l’acció de Govern, que l’Executiu es basa en el programa de Junts pel Sí, que hi ha línies vermelles i que, quan la CUP ha volgut superar-les, el Govern s’hi ha plantat. “Que ningú pateixi, l’acció de govern qui la mana, la inspira, la guia i dirigeix és el grup de JxSí”, ha garantit.

Independència o decadència

El president ha volgut deixar clar que la qüestió no és si tiren endavant la independència aliats amb la CUP o no, sinó que “la tria és entre independència o decadència”. “No hi ha una altra opció”, ha reblat.