Tomb a les enquestes. En Comú Podem, la confluència d'esquerres auspiciada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i que lidera Xavier Domènech, guanyaria còmodament les eleccions generals del 20D a Catalunya, segons les dades de l'enquesta feta pública avui pel Centre d'Estudis Sociològic (CIS). ECP sumaria de 10 a 11 escons, cosa que gairebé quadruplicaria, en la banda més alta de la forquilla, els 3 que va obtenir ICV-EUiA als comicis del 2011, i substituiria l'extingida federació de CiU en la primera posició a Catalunya assolida als comicis del 2011.

Així doncs, l'esquerra recuperaria l'hegemonia a les generals a Catalunya, en cas de confirmar-se els resultats que preveu el CIS, després que el PSC la perdés el 2011. En Comú Podem està integrada per membres de la plataforma BComú, que lidera Colau, ICV-EUiA i Podem. Colau va evitar implicar-se en les eleccions al Parlament del 27S en la confluència Catalunya Sí que es Pot liderada per Lluís Rabell, que va obtenir 11 escons, 2 menys que ICV-EUiA el 2012.

Pugna C's-DiL per la segona plaça

La segona posició se la disputarien Ciutadans (C's) i Democràcia i Llibertat (DiL), la coalició en què s'integra Convergència. C's i DiL empaten a 9 escons en el sondeig. El partit taronja, que lidera Albert Rivera, presenta com a número ú per Barcelona Juan Carlos Girauta. Els convergents, aliats amb Demòcrates de Catalunya (escissió d'UDC) i Reagrupament, els encapçala l'exconseller de Presidència Francesc Homs. Fins ara, les enquestes conegudes havien situat DiL per darrera d'ERC, que en l'enquesta del CIS es disputa la tercera plaça amb el PSC. Els socialistes, liderats per l'exministra Carme Chacón, obtindrien de 7 a 8 escons, mentre que els republicans, encapçalats per Gabriel Rufián, podrien quedar en cinquena posició amb 7.

Unionisme/independentisme

CiU va obtenir el 2011 16 escons, el PSC va ser segona força amb 14, i ERC va obtenir 3 escons. A diferència del 27S, quan van integrar la llista de JxSí, CDC i ERC, les dues forces que defensen la independència, tornen a concórrer per separat als comicis. L'independentisme passaria doncs dels 19 escons assolits per CiU i ERC el 2011 a 16, si bé, els dos grans partits estatals, PP i POSE, defensors de l'statu quo, també redueixen la seva representació a favor de C's, l'única formació explícitament antisobiranista que creix i s'enfila a la segona posició. El saldo favorable a l'unionisme quedaria matisat, però, amb la victòria d'En Comú Podem, formació que propugna un referèndum pactat per resoldre el contenciós Catalunya-Espanya, sempre segons les dades del CIS.

El PP, cuer absolut

El perdedor dels comicis del 20D a Catalunya sense cap mena de pal·liatiu (tret de l'anunciada victòria al conjunt d'Espanya tot i que en minoria) seria el PP. Els populars, encapçalats pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, només assolirien 4 diputats i quedarien en última posició. El 2011 en van obtenir 11.

Unió, fora

Unió Democràtica de Catalunya, que es presenta en solitari amb Josep A. Duran i Lleida com a cap de llista per Barcelona es quedaria fora del Congrés, com ja li va succeir el 27S al Parlament després de la ruptura amb CDC arran del procés sobiranista.