L’entrada massiva de centenars de joves subsaharians dijous passat a Ceuta ha disparat les alarmes entre els partits de la dreta espanyola, PP, C’s i Vox, que hi han trobat un filó per criticar el Govern espanyol del socialista Pedro Sánchez, a qui acusen repetidament de tou davant de la immigració il·legal i d’haver provocat un “efecte crida”, a part d’insistir dia sí, dia també, de tenir pactes ocults amb l’independentisme català.

En aquest context, des del cap de setmana que se succeeixen els viatges de líders polítics a la ciutat africana, delerosos de fer-se una fotografia a la tanca acompanyats d’agents de la Guàrdia Civil, el cos que no va ser capaç d’aturar el salt de més de 600 immigrants. Ja ho han fet el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, que hi va anar diumenge, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, que va viatjar-hi dilluns aprofitant uns dies de descans a Cadis. Per contra, la gran esperança de la dreta espanyola, el flamant nou líder del PP, Pablo Casado, ha perdut pistonada i no té intenció d’anar-hi fins dimecres, dies després de que ja ho hagin fet els seus principals rivals polítics a l’hora de convèncer els votants d’ultradreta.

Vox vol un mur com el de Trump

Ortega Smith, un dels pesos pesants de la formació extraparlamentària Vox, va ser el més matiner de tots i va creuar l’estret el diumenge, per deixar anar un missatge alarmista, tot assegurant que l’entrada dels immigrants és “una invasió”. La seva recepta per acabar amb la problemàtica agradaria fins i tot a Donald Trump, ja que advoca per substituir l’actual tanca i les seves concertines “per un mur de formigó”, alertant que si algú és capaç de passar-lo, “surti com ha entrat, amb devolució immediata”.

Rivera: “Hem de regular la immigració regular”

Per la seva banda, el president de Ciutadans va anar-hi dilluns, en una escapada enmig d'uns dies de descans a Zahara de los Atunes (Càdis). Posant davant de policies, va assegurar que els agents “necessiten sentir-se acompanyats” en aquests moments, va criticar un cop més “l’efecte crida” i va assegurar que la seva formació està “a favor de regular la immigració regular”, encara que no s’entengui del tot què volia dir.

Casado, l’últim de la fila

Per la seva banda, el nou líder del Partit Popular, ha anunciat la seva presència a Ceuta per a aquest dimecres, 1 d’agost, la qual cosa el deixa com a l’últim líder de la dreta espanyola a fer-se la fotografia. Explícitament, el partit ha assegurat que hi anirà a “donar suport als Guàrdies Civils i els habitants de Ceuta”. Amb to alarmista, Casado ha assegurat que hi ha informes que xifren “en un milió”, els immigrants que esperen a les costes líbies i es plantegen canviar de ruta per accedir al continent europeu a través de la península i més de “cinquanta milions d’africans” preparats per passar a Europa.

Amb la foto de Casado prevista per a dimecres es completa el trio de líders de la dreta a la tanca de Ceuta. Això sí, tal i com ja ha advertit el líder popular, “hem de ser responsables i no populistes”.

En tot cas, la cursa de Ceuta ja ha desfermat la imaginació de les xarxes socials, amb diversos usuaris han dit la seva d’aquest peculiar “efecte crida”.

Ceuta, inesperat destí polític d'aquest estiu.