El Govern es manté ferm en la defensa de la vigència "al 100%" del seu decret llei malgrat la sentència del Tribunal Suprem. La secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, ha afirmat aquest dimecres que les direccions de les dues escoles afectades per la sentència no hauran de canviar res, ja que "esdevenen inaplicables" perquè ara hi ha un escenari amb unes noves normes que regeixen l'escenari lingüístic. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Gomà ha indicat que s'ha produït un "desfasi de tempos", i aquesta resolució ha succeït amb posterioritat del nou marc normatiu, "en el moment de dictar les sentències el marc normatiu no existia i el TSJ va considerar que s’havien d’aplicar un percentatge en els centres escolars", ha explicat la secretària del Departament. "Hi ha hagut l'aprovació d’una llei pel Parlament i d’un decret llei per part de la Generalitat que prohibeixen expressament l’ús dels percentatges", ha sentenciat Gomà. En aquest sentit, defensa que el marc normatiu actual permet aplicar un nou règim jurídic quant als usos i l'aprenentatge de la llengua catalana a l'escola. Gomà afirma que són sentències "molt anteriors" a la del 25% de castellà per a tot el sistema educatiu català i que, en aquest cas, el Suprem "no ha entrat en el fons de la qüestió".

Gomà ha indicat que els centres no hauran d'aplicar la sentència, ja que mentre que el Tribunal Constitucional no es pronunciï són normes plenament vigents. En aquest sentit, ha assegurat que "​estem convençuts de la constitucionalitat d’aquestes normes". La secretària d'Educació ha defensat que els alumnes de Catalunya aprenen i dominen les dues llengües oficials "com es demostra en les diferents proves que es fan al llarg de l’etapa acadèmica". Sobre si arribaran més sentències d'aquesta mena, Gomà ha afirmat que "segurament sí, ha d’haver-hi més pronunciaments, suposo que al setembre hi haurà algun pronunciament més".

El TS tomba el projecte lingüístic de dues escoles

El Tribunal Suprem tombava aquest dimarts per primer cop els projectes lingüístics de dues escoles de Catalunya per incomplir el 25% de castellà en el programa docent. El Suprem ha anul·lat els projectes lingüístics de dos centres escolars, el col·legi Bogatell a Barcelona, i el Josefina Ibáñez a Abrera. A més, les providències del Suprem als recursos del Govern, amb data 13 de juliol i davant les quals no hi pot haver recurs, imposen a la Generalitat les costes del procés judicial. L'Alt Tribunal assenyala que en l'escrit de la Generalitat "no s'ha fonamentat prou, amb singular referència al cas, que concorrin algun o alguns dels supòsits que permeten apreciar l'interès cassacional objectiu i la conveniència d'un pronunciament" del Suprem. El març de 2021, dues sentències del TSJC van anul·lar els projectes lingüístics d'aquestes dues escoles per no ser conforme a dret "en la mesura que no contempla el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial, juntament amb el català", i van fixar una presència mínima del castellà en un 25% de les aules.