L'humorista Eduard Biosca ha declarat aquest dilluns als jutjats per un delicte d'injúries contra els cossos de seguretat. L'origen de la querella​, presentada per sindicats policials, és un comentari del "senyor Bohigues", el seu personatge còmic més conegut, durant una intervenció en un gag al programa Versió Rac1.

En aquest context, l'humorista es va referir als policies desplaçats a Catalunya per evitar el referèndum de l'1 d'octubre com a "rates". Aquesta afirmació l'ha dut a haver-se de presentar aquest dilluns davant d'el jutjat número 9 de Barcelona per defensar les paraules que va dir el barman fictici i bocamoll que interpreta.

Biosca ha al·legat que la referència la va fer mentre interpretava un personatge i que, per tant, les seves opinions del caràcter fictici no necessàriament han de coincidir amb les de l'actor que hi ha darrere. En declaracions a TV3, l'humorista ha destacat que "qui va parlar va ser el senyor Bohigues" i no ell.

"Tot i que de vegades les opinions del senyor Bohigues puguin coincidir amb les meves, no sempre és així", ha insistit, assegurant que "l'objectiu és fer riure". En aquest sentit, ha afegit que també es vol "ser un mirall del que opina la societat" i "la immensa majoria de la societat catalana no està gaire contenta amb l'actuació dels policies l'1 d'octubre".

Què va dir?

La polèmica frase va ser pronunciada durant el programa del 20 d'octubre. Els conductors del programa parlaven sobre un article d'El País on s'assegurava que als vaixells on s'allotjaven els policies enviats a Catalunya per l'1-O hi havia rates i molt males condicions higièniques. 

Enmig de la conversa, el personatge del senyor Bohigues va deixar anar que "les primeres 10.000 rates ja les van portar de Madrid". Tot seguit, la resta d'integrants del programa van demanar que no es rigués la broma.