Mentre la carrera per succeir Inés Arrimadas en la presidència de Ciutadans s'escalfa, les crítiques entre les dues candidatures s'intensifiquen. L'eurodiputat taronja Adrián Vázquez, representant de la línia continuista i amb el suport de la majoria de noms, s'enfrontarà al portaveu adjunt, Edmundo Bal. És aquest qui està rebent ara els cops més durs per part dels protagonistes de l'encara existent Ciutadans. La vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, ja va dir que no es presentaria sota la marca taronja si Bal feia seu el control del partit. Aquest dilluns va tornar a l'atac assegurant que el portaveu parlamentari està disposat a pactar amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment en el qual "està minant" l'estat de dret.

Les declaracions han estat una galleda d'aigua freda per a Edmundo Bal, que aquesta setmana ha encetat una gira per territori espanyol amb l'objectiu de donar a conèixer la seva candidatura i reunir suports del partit. Des de Mèrida (Extremadura), el portaveu ha titllat d'"acudit" que alguns companys taronges l'hagin qualificat de proper a Pedro Sánchez i "sanchista". De fet, Bal s'ha plantat i ha remarcat que la seva posició és l'oposada, ja que veu en el cap de l'executiu espanyol "el pitjor governant en 40 anys de democràcia". "O estan de broma o no tenen cap altre argument contra mi", ha llançat Bal.

Per si quedava cap dubte, l'andalús ha tret a passejar una anècdota personal amb el qual ha buscat desfer-se de tota acusació. Bal, que va aconseguir una plaça com a advocat de l'Estat el 1993, va ser destituït d'aquesta posició el 2018, amb el PSOE ja al govern central i amb l'independentisme per entremig. La directora del servei jurídic de l'Estat el va substituir per Rosa María Seoane després que Bal es negués a ometre la violència del delicte de sedició, ja que això afavoria la condició dels presos independentistes a l'hora d'enfrontar-se a les condemnes de presó. L'ara portaveu taronja no ha oblidat mai els fets. "Pedro Sánchez va intentar arruïnar-me la vida per no enganyar els espanyols" amb aquell escrit d'acusació contra els que "van donar un cop a la democràcia en un autèntic delicte de rebel·lió a la Constitució", ha llançat.

Gira per Espanya

Edmundo Bal s'ha expressat així des de Mèrida, la primera parada en la seva visita a Extremadura i abans de continuar el seu camí per Badajoz i Càceres. En una acció de populisme, el portaveu ha assenyalat que s'ha desplaçat fins al municipi en el seu cotxe per culpa de l'estat del ferrocarril extremeny, que ha situat com un clar exemple de les "promeses incomplertes" per part del bipartidisme. Bal també s'ha referit a l'inici de la seva campanya aquest dilluns a Múrcia, on ha comprovat que "de nou hi ha il·lusió" entre els afiliats. Aquest és, segons ell, l'objectiu de la seva candidatura.