L'editorial de l'edició d'aquest divendres del diari nord-americà The New York Times centra l'atenció en el procés d'independència. Destaca que "la crisi entre Catalunya i Espanya" s’ha accentuat aquest dijous, quan totes dues parts han intensificat les amenaces.

"El president català adverteix que podria declarar la independència si el Govern espanyol aplica el 155 i Madrid amenaça precisament amb això", explica el rotatiu, que en la mateixa línia recorda que Rajoy "té la legalitat del seu costat perquè la Constitució espanyola proclama que la unitat d’Espanya és indissoluble".

Tot i això, The New York Times exposa que l’ús de força que està exercint Madrid per intentar bloquejar la independència, com va fer el dia 1 d’octubre, i l’empresonament de dos dels líders de les entitats sobiranistes sense fiança, estan situant a Puigdemont "en un carreró sense sortida". 

Si més no, el rotatiu diu que Puigdemont ha estat misteriós amb les seves intencions, i després del referèndum va emetre una declaració sobre la independència per donar cabuda al diàleg i a la mediació; dues opcions que l’Estat espanyol va refusar.

"La situació ja està perjudicant l’economia catalana, algunes empreses han decidit traslladar-se de Barcelona, però si finalment s’aplica el 155, les protestes encara seran pitjors", explica l'editorial. D’altra banda, el diari afirma que la porta encara no està tancada "perquè Rajoy tampoc ha especificat que farà aquest dissabte a la reunió d’emergència que ha convocat per, tal com ell diu, 'defensar l’interès general dels espanyols, entre ells els ciutadans catalans'".

Finalment, exposa que ambdues parts són a temps d’oferir concessions: "Els catalans podrien afirmar que la seva independència està en suspens i Madrid, que està preparat per oferir més autonomia a Catalunya".

Le Figaro

Per la seva banda, l'editorial del diari francès Le Figaro diu que "Hi ha alguna cosa xinesa a la crisi catalana. Mentre Catalunya no vol aparcar les seves reivindicacions, Madrid ja ha empunyat la seva arma nuclear".