Un dels comentaris més comuns sobre el referèndum d’independència d’Escòcia és que el factor edat en condiciona el resultat. Les persones més grans, més conservadores i amb més por als canvis, són més contraris a la independència. A l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de Catalunya també s’observa clarament que el suport a la independència decreix amb l’edat. Com més gran és el grup de ciutadans, més proporció de contraris a la independència es registren.

Suport a la independència en funció de l'edat

Les variacions, però, són petites per la mida de mostra. Es pot establir realment una relació entre edat i suport a la independència?

A vegades, dades que semblen correlacionades amaguen altres realitats que provoquen, inconscientment, que establim una relació espúria entre dues variables. Què passa quan creuem les dades d’edat amb la variable “lloc de naixement” dels entrevistats i dels seus pares?

Suport a la independència per edat i origen

El que s’observa és que no hi ha diferències significatives per edat entre partidaris i contraris a la independència si relacionem l’edat i el lloc de naixement dels entrevistats i dels seus pares. Només es detecta una certa diferència en el cas dels menors de 34 anys nascuts a Catalunya amb pares nascuts fora de Catalunya com a més favorables a la independència que els enquestats del mateix origen però diferent edat. Malgrat això, la mostra en aquest grup és de les més petites i, per tant, la diferència no és significativa.

És significatiu, però, el cas de les persones majors de 50 anys nascudes fora de Catalunya. Aquest grup és el més contrari a la independència, cosa que s’explica, només en part, pel factor edat: a més edat, menys suport a la independència.

És a dir, l’independentisme a Catalunya no està relacionat amb l’edat. El que passa és que entre les persones de més edat hi ha més persones amb origen de fora de Catalunya, concretament de la resta d’Espanya, i això explica que hi ha hagi més contraris a la independència entre els més grans. No són contraris a la independència perquè tinguin més edat sinó perquè en aquest grup d’edat són més els que van néixer fora de Catalunya.

Origen dels catalans per grups d'edat