Diu la dita que qui bé busca, bé troba. Amb aquesta màxima per bandera, Pere Aragonès fa oïdes sordes a les negatives creuades a banda i banda i crida a la "responsabilitat" a Junts, comuns i la CUP per posar-se d'acord "per fer el pas de gegant que necessita aquest país, per la llibertat i per la reconstrucció econòmica i social". L'aspirant a president insisteix que "no és el moment d'excuses" sinó de "l'ambició" i ha advertit les forces sobiranistes que no poden "frenar la força de l'1-O i el 3-O amagant-se darrere d'excuses"

L'actual vicepresident en funcions s'ha expressat en aquests termes durant el consell nacional d'ERC, celebrat aquesta tarda a la seu de Calàbria, a cavall entre la virtualitat i la presencialitat. Ha estat poques hores després de la primera reunió dels republicans amb la delegació de Junts per Catalunya. Els de Puigdemont han estat els segons de la ronda de contactes d'ERC per explorar suports per un govern ampli. Els primers van ser la CUP i els següents seran els comuns.

Escudat per la plana major del partit, Aragonès s'ha projectat en el vestit de president, en el que ha estat un assaig, en format breu, de discurs d'investidura. Hi era, de cos present, Oriol Junqueras, així com els dirigents Sergi Sabrià i Marta Vilalta. Des de Suïssa i per connexió telemàtica, els acompanyava Marta Rovira. Des de la nit de diumenge, i com han fet durant tota la campanya, els dirigents republicans mantenen l'aposta per una gran coalició sobiranista que han batejat com el "Govern 3-O". 

Assaig de discurs d'investidura

El candidat d'ERC a la presidència ha assenyalat "l'oportunitat històrica" que ha obert el 14-F per "avançar cap a la República i en el mentrestant treballar per millorar la qualitat de la vida de la gent": En aquest sentit, ha promès, quan governi, "posar l'accent en la justícia social i l'independentisme a la vegada". Per fer-ho, s'ha compromès a "construir la nova Generalitat republicana", per "canviar inèrcies" que facin "trontollar els marcs establerts els últims 40 anys" i afrontar una "transformació profunda del país des del minut ú de la legislatura". "No serà una legislatura més, hem vingut a canviar les coses", ha conclòs. 

Sobre els objectius que tindrà el seu govern, ha posat l'èmfasi en que la que s'obre haurà de ser la "legislatura de la preparació del nou referèndum", la de la negociació amb Madrid per "estirar els límits de l'Estat espanyol tenint en compte que la paciència dels catalans no és eterna": Aragonès ha avançat les "quatre revolucions" que aspira a comandar, "social, feminista, verda i democràtica". 

Lliçó d'història de Junqueras

Fidel al seu estil, Oriol Junqueras ha fet una habitual lliçó d'història, marca de la casa. El president d'ERC ha precedit el discurs d'Aragonès per posar l'accent en que més enllà de la victòria "com mai" de l'independentisme, "dins l'independentisme han guanyat les esquerres". L'exvicepresident ha recordat que això no passava des de fa dècades i, segons ell, es tracta "d'una manera de resituar el país on es va voler situar els anys 30". 

"Primer la guerra, després la dictadura i després el règim autonòmic del 78 van impedir que ERC tornés a assumir la responsabilitat de governar aquest país", ha destacat. I ara que tornen a tenir l'ocasió, Junqueras ha fet una promesa: "No decebrem, demanem a tothom que ens ajudi".