Si no ofereix res als independentistes, la crisi catalana podria ser "encara més profunda després de desembre". Aquesta és l'advertència que The Economist fa al president espanyol Mariano Rajoy. En un dels seus editorials d'aquesta setmana, publicat abans de l'empresonament del Govern, la revista britànica conclou que un referèndum podria fer que els catalans que volen romandre a Espanya tinguessin la veu: "Això és el que va fer la Gran Bretanya amb Escòcia i el Canadà amb el Quebec".

Però, perquè els catalans vulguin quedar-se a l'Estat espanyol, el setmanari creu que Rajoy hauria de pensar en un "nou acord" per Catalunya. A les eleccions del 21-D, assegura, té una oportunitat, i ha d'utilitzar-la. "Rajoy necessita esbossar els contorns d'un nou acord que podria oferir en futures converses", sosté. Aquest pacte, detalla, "podria incloure alguna cosa així com un retorn a l'Estatut del 2006, un mecanisme per permetre que Catalunya mantingui més dels seus ingressos fiscals i la possibilitat d'un futur referèndum sobre la independència després d'haver conclòs un nou acord".

Segons la prestigiosa publicació, "les causes del descontentament no desapareixeran de sobte". És per això que insta el president espanyol a continuar per la via de la revisió de la Constitució espanyola.

"Com reparar el dany? El primer de tot és reconèixer els greus errors de les dues bandes", afirma The Economist, que considera que els "pitjors errors" els ha comès Carles Puigdemont. Fa referència al referèndum "fora de la Constitució" de l'1-O i a una declaració d'independència "buida". També sosté que no va explicar bé una hipotètica independència, "suggerint falsament que Catalunya es convertiria ràpidament en membre de la Unió Europea". Aquesta idea, afegeix, ha estat "derrocada per Brussel·les. Critica que Puigdemont "ha abandonat l'escena i ha deixat els altres per netejar-la".

Però el Govern de Rajoy també ha comès greus errors. Per començar, el fet d'haver portat la reforma de l'Estaut al Tribunal Constitucional. Després "va inflamar la situació" enviant la policia a reprimir els votants l'1 d'octubre. Finalment, també ha estat un error "l'intent del fiscal general de l'Estat d'amenaçar Puigdemont amb un llarg període a la presó". L'editorial ha estat escrit abans de l'empresonament del Govern. 

Si Rajoy no ofereix res, l'independentisme podria tornar a guanyar el 21 de desembre. "Això podria portar una crisi encara més profunda després de desembre", conclou.