El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, marca perfil propi en els pressupostos de la Generalitat, que el Govern té intenció de presentar dimarts que ve, i s'allunya de l'ombra del seu predecessor, l'exconseller Andreu Mas-Colell. En aquest sentit, Economia preveu complir amb l'objectiu de dèficit fixat per l'Estat per enguany, del 0,7%, sense fiar ingressos a l'entesa política amb l'Estat espanyol. 

Precisament, en els pressupostos de l'any passat i que ara estan prorrogats, Mas-Colell fiava part dels ingressos que l'Estat pagués deutes històrics, com ara la més que reclamada disposició addicional tercera de l'Estatut, uns 759 milions, i l'avançament de 789 milions de la bestreta del fons de competitivitat del 2016.

Dues peticions que han quedat en paper mullat perquè l'Estat espanyol n'ha fet cas omís. Els comptes també incloïen els 600 milions d'euros que es preveien recaptar amb l'impost català de dipòsits bancaris. Un tribut, però, que el Tribunal Constitucional va anul·lar i, per tant, només se'n van poder recaptar una desena part del previst, ja que l'impost estatal, que es va acabar imposant, és proper al 0%. Tot plegat, en total, uns 2.000 milions en mans de la negociació l'Estat i que mai van arribar a Catalunya.

Impostos

El Departament d'Economia assegura que és possible complir amb el 0,7% perquè preveu augmentar els ingressos gràcies als 1.400 milions d'euros de la liquidació del finançament del 2014 que es pagaran aquest 2016 i la millora de 520 milions d'euros en ingressos del finançament autonòmic, així com a l'estalvi previst de 850 milions d'euros per la rebaixa dels interessos. Aquí cal tenir en compte els 270 milions d'euros en despeses que comporta el pla de xoc social per tal d'equilibrar la balança pressupostària i complir amb el que exigeix Hisenda. 

De fet, Junqueras inclourà en els pressupostos dos impostos que actualment es troben suspesos pel Tribunal Constitucional i no anul·lats, ja que s'està a l'espera d'una resolució judicial ferma. Es tracta de l'impost de pisos buits amb el qual es preveu recaptar 14 milions d'euros, i la taxa a les companyies d'ADSL, que suposa uns 15 milions.

En canvi, no s'inclouran els tributs que ja estan anul·lats pel TC, com el d'emissió de gasos de la indústria, el de dipòsits bancaris, el de les nuclears i el d'aviació comercial. No obstant això, amb la recuperació parcial d'aquests dos impostos suspesos, Junqueras pica l'ullet a la CUP, que reclamava fa uns dies precisament aquesta qüestió per tenir uns comptes de ruptura i lliures de Montoro. Els cupaires són imprescindibles per l'aprovació dels nous comptes de la Generalitat.