El departament d’Economia, que encapçala el vicepresident Oriol Junqueras, va posar ahir en marxa les converses amb la CUP per negociar els pressupostos de la Generalitat, segons fonts consultades per El Nacional. Les reunions han arrencat un cop els cupaires han deixat clar que faran costat a la qüestió de confiança del president, Carles Puigdemont, però sense comprometre el seu suport als comptes de l’executiu.

El Govern intenta ara vincular la votació de la confiança del dia 28 al Parlament amb els pressupostos, així com amb un compromís d’estabilitat parlamentària que permeti superar el debat de política general. Els darrers dies, tant Puigdemont com Junqueras han deixat clar que “no tindria sentit” que prosperés l'aval al president i no els pressupostos.

En qualsevol cas, l’executiu és conscient que la cita més compromesa per als cupaires era la de la qüestió confiança, que en cas de no prosperar hauria marcat el punt final de la legislatura, i que, de moment, els deu diputats anticapitalistes han aconseguit garantir el seu vot al president sense haver de lligar-ho a la resta de fites que haurà de superar el Govern.

Metodologia i calendari

El principal objectiu de la reunió d’ahir, a la qual, per part de l'Executiu van participar el secretari general de la vicepresidència, Josep Maria Jové, i el secretari d’Economia, Pere Aragonès, era fixar la metodologia de treball i calendari de les negociacions.

A banda de les qüestions de coordinació i funcionament, Aragonès ha exposat les necessitats tècniques de cada Departament que caldrà contemplar en el nou projecte. El Govern ha deixat clar que pensa abordar els nous comptes a partir d’una estimació molt prudent dels ingressos, que en bona part depenen del Govern espanyol.

En endavant, les reunions entre el Govern i la CUP seran setmanals.

La CUP s'havia negat repetidament les darreres setmanes a entrar a negociar formalment els pressupostos del Govern fins que Puigdemont no els revés per abordar la votació de la qüestió de confiança, tal com havien reclamat abans de l’estiu. No obstant, el president va deixar clar que no tenia cap intenció de pactar aquella votació i, tot i que ha mantingut contactes discrets amb representants de la formació anticapitalista -que a començaments d'agost van rellevar el seu secretariat-, no ha celebrat la trobada formal fins divendres passat. 

Un cop la reunió es va celebrar, però, la negociació dels pressupostos ha quedat desencallada. Amb tot, la previsió és que sigui llarga i complexa.