"Els motius es construeixen a posteriori, perquè si es fes abans, els analistes es convertirien en milionaris a la borsa". Pablo Echenique és el secretari d'organització de Podemos i també un científic de prestigi, que evita fer especulacions quan no té les evidències a la mà. Potser aquest perfil l'ha fet la persona indicada per donar la cara el dia posterior a la punxada de la coalició Unidos Podemos, i no el líder, Pablo Iglesias. Potser va ser el Brèxit, potser que Izquierda Unida els hauria escorat a l'esquerra, qui sap si el "vot d'ordre", o "la campanya de la por". Echenique no descarta ni confirma res fins que no tingui dades. Però almenys sí que té una certesa, com ha explicat: "Caminem cap a un govern del Partit Popular". 

De les opinions, els fets. Echenique ha recordat que Ciutadans ha difuminat en les darreres hores el vet al president del PP, Mariano Rajoy, assegurant que no havien imposat com a condició que marxés per donar-li suport. També ha afirmat que el PSOE començava a diluir les seves posicions per deixar passar Rajoy, per bé que el secretari general, Pedro Sánchez, havia dit aquest dilluns al matí que "ni per acció, ni per omissió" ho faria.

Davant d'aquesta situació, l'opció de Podemos continua sent el "govern de progrés" amb els socialistes. Ho ha tornat a afirmar Iglesias, qui caçat per alguns periodistes sortint discretament per una altra porta del recinte on tenia lloc la roda de premsa, ha recordat que seguia tenint la mà allargada a Ferraz. Així les coses, Sánchez encara no ha respost el missatge de Pablo el líder. "A veure si parlem" són les paraules del text que el 26-J al vespre Iglesias va enviar al líder socialista, en un intent per sortir de la ingovernabilitat a l'Estat.

Però davant d'aquest escenari de no trucades i missatges, que els ciutadans ja van viure durant quatre mesos de negociacions, Podemos tampoc acceptarà deixar passar una estesa entre PSOE i Ciutadans. "Hauríem donat suport a un president socialista, però no a un programa fet pel senyor Luis Garicano", ha indicat. "Nosaltres vam fer 20 propostes i ens van dir que no", ha recordat. Per tant, sembla que la hipòtesi d'Echenique té fonament des de les files morades: o Ciutadans s'absté perquè governi una coalició d'esquerres que encara no s'ha posat en contacte, o tornarà a validar el PP, o Espanya caminarà cap a terceres eleccions.

Així les coses, si el bloqueig es manté permanent en la formació de govern, a Podemos no creuen que hagin de fer autocrítica pel fet. Més enllà d'esperar enquestes i anàlisis posteriors, que els revelin d'on prové aquesta sagnia d'1,2 milions que unidos i podemistes han perdut respecte del 20-D, l'executiva no lamenta el disseny de la campanya. De la mateixa manera, l'aragonès s'ha defensat del clima imperant a hores d'ara a Madrid, sobre si Podemos hauria portat a "engruixir la dreta". "Potser la campanya d’atac del PSOE sí que ha engruixit la dreta", s'ha tornat, sobre l'ofensiva de Ferraz durant la cursa electoral, on els van atacar per no haver-los investit.

Però si la situació continua com fins el moment, Echenique segurament no parla per parlar, com a científic que és. Podemos no prendrà la iniciativa per formar executiu, perquè consideren que són la tercera força i no els correspon. "Ens cal una comunicació fluida amb el PSOE, si no, és molt difícil", ha dit. I mentrestant les trucades no arriben, potser l'aragonès no s'equivoca en l'interrogant que li falta a Espanya en la seva equació per tenir president.