L'entrada d'Unidas Podemos al govern de coalició té importants repercussions en el seu grup parlamentari del Congrés. Els pesos pesants, com el mateix Pablo Iglesias, Irene Montero o Alberto Garzón, se'n van a la Moncloa. És per això que s'hauran de reorganitzar. Sense anar més lluny, ja hi ha nou portaveu a la cambra baixa. Segons fonts de la formació morada, l'escollit ha estat Pablo Echenique, un dels membres de l'equip negociador, qui agafarà les regnes dels diputats. Així ho ha acordat el Consell de Coordinació del partit després de reunir-se aquest dimecres al matí.

Pel que fa a la quota d’Unidas Podemos al govern espanyol –una vicepresidència i quatre ministeris–, ja s’han fet públics tots els noms. Hi haurà un representant de cada confluència. El sociòleg català independent Manuel Castells és l’aposta d’Ada Colau, i serà ministre d’Universitats (se separarà de Ciència). El coordinador d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, tindrà el ministeri de Consum, de nova creació, amb competències en joc. La gallega Yolanda Díaz, persona de màxima confiança d’Iglesias, es quedarà amb la cartera de Treball (se separarà de Seguretat Social). Finalment, Irene Montero serà ministra d’Igualtat, competències que perdrà Carmen Calvo.

Aquesta elecció d'Echenique té implicacions logístiques al Congrés. La tribuna d'oradors no és accessible per a persones en cadira de rodes. Segons fonts de la cambra, parlarà des de baix i li posaran un faristol o una taula com quan hi ha hagut altres diputats en cadira de rodes. "La presidenta està estudiant com es pot adaptar la cambra", assenyalen fonts de l'entorn de Batet. El portaveu parlamentari no només s'encarrega de l'organització, sinó que també és la veu del grup en els debats.