Sempre és difícil saber quina és la quantitat d'acord o desacord que assoleix Josep Antoni Duran i Lleida. És el cinquè dirigent polític que rep el president del Govern espanyol en la ronda de trobades amb els qui vol construir un consens alternatiu a l'independentista. El líder democristià ha demanat a Rajoy més diàleg i més gestió política de la situació catalana, opcions que considera més adequades que organitzar un front unionista, passar la pilota al Tribunal Constitucional o suspendre l'autonomia.

Duran, tanmateix, ha volgut deixar ben clara una cosa en gairebé cada pregunta de la roda de premsa posterior a l'entrevista: “No compartim la declaració [d'inici del procés d'independència] que Junts pel Sí que ha presentat en el Parlament”. En una altra versió: “no estic d'acord amb l'incompliment de la llei”.

“No comparteixo totes les posicions del Govern [espanyol]. Demano intel·ligència política: que no s'utilitzi l'article 155 [de la Constiució] i que a Junts pel Sí que siguin conscients de les lleis. Però no em col·loqui amb els uns o amb els altres”, ha dit passant-se la bitlla d'una a l'altra mà.

El democristià ha hagut d'explicar que quan proposa que qualsevol acord fruit d'aquest diàleg cal certificar-lo a través d'una consulta als ciutadans, no només es refereix al “pacte fiscal” sinó “al conjunt de l'acord". “Estic convençut que el problema, que el mateix president del Govern qualifica d'espanyol, no tindrà solució definitiva si no passa per una consulta, on tots els ciutadans puguin votar.”

Ha insistit a “reprendre l'esperit de la transició, perquè l'actual sistema polític té moltes esquerdes.”

Del to de la roda de premsa n'és mostra una pregunta que donava per fet que “aquesta tarda o aquest matí, no sé quan serà, es violentarà el reglament del Parlament..." Duran ha respost: “Qui ha de dir si es violenta o no el reglament del Parlament són els lletrats del Parlament. Crec que no ho hem de fer ni vostè ni jo”.

El democristià ha advertit que és necessari “sortir de la dinàmica de guanyadors i perdedors... que no ens porta enlloc” i ha demanat que es comprengui que hi ha “dues realitats incontestables”, el 47,8% de vots independentistes i el fet de “que queda curt”. La seva conclusió, un cop més: “cal intentar un pacte”.