L'exlíder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida ha demanat avui al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que deixi d'"enganyar" amb paral·lelismes entre Escòcia i Catalunya perquè són "dues coses diferents", ja que la independència catalana seria "una ruptura de la legalitat". En una entrevista a Antena 3, Duran ha replicat així a Puigdemont, que va dir veure un canvi de posició de l'Estat en les declaracions del ministre d'Afers Estrangers i Cooperació, Alfonso Dastis, segons les quals, "d'entrada", Espanya no vetaria una hipotètica sol·licitud d'ingrés a la UE d'Escòcia.

No es pot enganyar la ciutadania

"La resposta de Puigdemont és allò d'agafar-se a la taula de salvació; intenten qualsevol cosa que els permet agafar una mica d'oxigen per traslladar als ciutadans que és viable -la independència- però no es pot enganyar la ciutadania", ha esgrimit el que va ser líder de la desapareguda Unió. Duran ha deixat clar que Catalunya i Escòcia "són dues coses diferents", ja que la independència catalana, que creu que no passarà, seria "una ruptura de la legalitat vigent i en contra de la Constitució espanyola", mentre que el cas escocès seria "una ruptura legal" acordada amb Londres.

En tot cas, ha admès que li "van sorprendre" les paraules de Dastis, encara que ha remarcat que no se sap quina seria la posició final d'Espanya davant d'una eventual petició d'ingrés a la UE per part d'una hipotètica Escòcia independent.

Duran ha remarcat que la seva etapa en la primera línia política "es va acabar", però ha defensat el seu ideari polític. Així, ha incidit que no hi ha una altra via que "el diàleg, posar-se a la pell de l'altre i un acord" que, segons el seu parer, no pot passar per la independència, sinó per "una proposta consensuada". "Ho estic suplicant, que s'asseguin a la taula, dialoguin i arribin a un acord; el temps no arregla les coses", ha insistit.

L'exportaveu de CiU al Congrés ha augurat que no es podrà celebrar el referèndum i que Catalunya anirà cap a unes eleccions anticipades, que creu que guanyarà ERC.