Qui va ser líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat aquest dissabte que l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va rebutjar un pacte polític amb Mariano Rajoy perquè es pogués votar una consulta a Catalunya poc abans del 9-N del 2014.

En una entrevista a El Periódico, Duran assegura que poc abans de la consulta del 9-N va parlar amb l'aleshores president espanyol sobre un possible pacte polític que se sotmetria a votació. Però, sempre segons Duran, Rajoy va posar com a condició que CiU havia de defensar la proposta pactada amb l'executiu espanyol. En aquest punt, assenyala l'exlíder democristià, Artur Mas s'hi va negar "pel que poguessin votar els independentistes". Aleshores Rajoy es va enfadar i va decidir tallar el diàleg amb Catalunya, segons relata Duran.

Amb tot, en l'entrevista no es diu quin seria el contingut de la proposta que haurien d'haver pactat Rajoy i Mas amb la mediació de Duran.

En tot cas, l'exlíder d'Unió considera que qui va actuar encertadament va ser Rajoy i que va ser Mas el que no va voler donar suport al que poguessin acordar el mateix Duran i Rajoy. En segon lloc, Duran ha recordat que Rajoy va saber que el 9-N tindria una doble pregunta a través de la premsa i no a través del Govern. En aquest punt, Rajoy va dir prou, segons afirma Duran a la mateixa entrevista, tot i que també lamenta que el president espanyol no busqués reiniciar el diàleg amb Catalunya.

Independentista per "falta d'aptitud política"

Ara bé, el rebuig de Mas a un possible pacte amb Rajoy no és l'únic dard que ha llançat Duran a l'expresident de la Generalitat. L'exlider de CiU a Madrid ha sentenciat que Mas es va sumar a l'independentisme "per falta d'aptitud política" quan va deixar-se portar per assessors mediocres. Un fet, segons Duran, que ha dut Catalunya fins al moment actual. 

Aquest mateix entorn de Mas, segons Duran, va ser també el culpable "d'haver-se inventat" el concepte de "dret a decidir" i posar-lo a l'alçada del dret a l'autodeterminació que, segons Duran, "està reservat per a unes realitats que no tenen res a veure amb Catalunya". 

Puigdemont, una persona eixelebrada

Quant al pas al costat de Mas l'any 2016, Duran confessa la seva sorpresa per l'elecció de Puigdemont com a president, ja que assegura que sempre ha estat una persona eixelebrada, i responsabilitza ERC d'haver forçat la renúncia de Mas a presidir la Generalitat per tercera vegada.

Duran no s'atura aquí i afirma que Puigdemont va dilapidar el rèdit polític del "gran error de l'Estat" de l'1-O quan va escollir la via unilateral. I acusa Junqueras de ser la persona que va collar Puigdemont per no convocar eleccions i optar per la DUI.