L'expresident d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat aquest dimarts que és "lògic" que si es fa una declaració d'independència l'Estat apliqui l'article 155.

En una entrevista a Antena 3, l'exlíder de CiU al Congrés assegura "tenir la sensació" que la DUI es farà realitat, si bé "segurament buscant alguna fórmula que la remeti a l'aplicació en terminis".

Davant d'aquesta situació, creu que "lògicament i com a conseqüència" l'Estat actuarà, i descarta que en aquesta ocasió es limiti a recórrer la declaració al Tribunal Constitucional. "Hi haurà article 155 com a mínim", ha assegurat.

Duran i Lleida diu que després del 155 s'entraria en un "període de difícil pronòstic", però justifica l'actuació de l'Estat, que considera "irreversible" davant d'una DUI.

Contra la mediació

L'exlíder d'UDC també ha criticat la proposta de mediació feta per Puigdemont, amb qui reconeix que no hi ha parlat mai. Creu que la UE no s'oferirà de mediadora perquè, històricament, ha actuat en conflictes precedits per una guerra, com en el cas de Kosovo amb Sèrbia. "Si això passa a Catalunya seria un desastre, ningú pot situar al mateix nivell una regió europea que un estat", ha defensat. A més, considera que Europa és conscient que si intervé en el cas de Catalunya "s'inicia la disgregació" del continent. 

Fuga d'empreses

Sobre les empreses que canvien la seva seu social, ha criticat que els líders independentistes han "dit moltes coses falses" als ciutadans explicant-los que "la independència era el paradís". "És lògic que les empreses marxin, el capital vol estabilitat i tot això provoca inestabilitat jurídica", ha declarat. Per això, demana als dirigents de la Generalitat que rectifiquin. "Que diguin que ho senten, que s'han equivocat i que no pensaven que s'arribaria a aquesta situació amb una rèplica així del món econòmic i també una resposta política com la de l'Estat i la UE", ha sentenciat. 

Amb tot, Duran també ha volgut fer pública la seva proposta, que es basa en "dialogar en el marc de la Constitució i oferir una proposta política per a Catalunya que es voti al Congrés".