El que va ser portaveu de CiU al Congrés i líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, ha impulsat l'Acadèmia Europea Leadership (AEL) a Barcelona, un centre dedicat a la "formació de líders per afrontar els reptes de futur" i "combatre els postulats populistes".

Duran ha explicat que la nova acadèmia seguirà el model que ja funciona a Roma i a París, als centres creats a iniciativa de l'ex-primer ministre italià Enrico Letta, ara líder del Partit Demòcrata italià i que va ser degà de l'escola de relacions internacionals de ciències polítiques de la capital francesa.

"Combatre els postulats populistes"

"Des que vaig deixar la política, he tingut la voluntat de contribuir a la formació de líders per afrontar els reptes de la nostra societat i fer-ho, a més, amb capacitat per combatre els postulats populistes que cada vegada més s'estenen a dreta i esquerra com un autèntic càncer de la democràcia", ha afirmat.

Duran serà el president de l'acadèmia, mentre que Letta presidirà la comissió d'admissió d'alumnes, que disposaran d'un sistema de beques per facilitar el seu accés als cursos, en els quals s'impartirà anualment un Programa de Lideratge per l'Europa del segle XXI.

Els cursos, destinats a la formació de joves d'entre 21 i 30 anys, inclouran conferències, classes, diàlegs i col·loquis, en els quals participaran membres de governs, líders empresarials i figures de prestigi en camps com la sociologia i la demoscòpia.

Relació amb les acadèmies de Roma i París

Seguint el model italià i francès, l'AEL, que preveu que en l'alumnat hi hagi paritat i es garanteixi la diversitat, establirà un marc de relació amb la Scuola Politica de Roma i l'Acadèmia Europea creada en l'Institut Jacques Delors de París.

A més, l'AEL signarà un conveni amb la Societat Barcelonina d'Estudis Econòmics i Socials de la patronal catalana Foment del Treball, que cedirà les aules per impartir l'activitat acadèmica.

Com a contrapartida, Foment del Treball tindrà dret a proposar un contingent d'alumnes per seguir els cursos i les activitats de l'AEL, que està previst que arrenquin al setembre.

Estudiants de totes les disciplines

L'activitat que es cursarà en l'AEL, ha remarcat Duran, no anirà dirigida solament a "persones del món de les ciències polítiques o jurídiques, sinó també a joves del món de la biologia, de les matemàtiques, de la física o de l'art".

"No es tracta de formar solament a líders polítics, sinó d'ajudar a generar lideratges econòmics, socials i polítics", ha assenyalat.

Inclou un programa de beques

Els alumnes, segons ha explicat Duran, "seran seleccionats per una comissió de prestigi", presidida per Letta i que "tindrà en compte la formació, les capacitats i les disponibilitats econòmiques" dels sol·licitants.

"Hi haurà un programa de beques per garantir l'accés d'aquelles persones que no poden pagar-se una formació similar en una escola catalana, espanyola o internacional per no tenir els mitjans econòmics per fer-ho", ha apuntat.

Un professorat internacional

El professorat, segons Duran, estarà format per perfils "de primer nivell procedents del món de l'empresa, la sociologia, les institucions i la universitat", tant de Catalunya com de la resta de l'Estat i d'altres països de la Unió Europea.

No cobraran per impartir les seves classes i conferències, ja que la seva "aportació serà una manera de retornar a la societat el que aquesta els ha donat", ha puntualitzat.

Duran, que va ser president de la comissió d'exteriors del Congrés dels Diputats, manté una relació d'amistat amb Enrico Letta, que va apadrinar el naixement de la plataforma Construïm, impulsada per l'exlíder d'Unió en 2014.

La retirada de Duran de la política

Duran va guanyar les eleccions generals de 2011 a Catalunya com a cap de llista de CiU al Congrés, però, a conseqüència de l'acceleració del procés independentista el 2015, Unió es va separar de la Convergència d'Artur Mas i es va presentar, sense sort, en solitari en els següents comicis.

Després de no obtenir representació al Congrés en les generals del 20 de desembre de 2015, Duran va decidir deixar la política, encara que ha seguit mantenint el seu contacte amb Letta.

De fet, tots dos són els copresidents del Fòrum de Diàleg Itàlia Espanya, que es reunirà a Barcelona els dies 18 i 19 de juny. 

 

Imatge principal, Josep Antoni Duran i Lleida  / EFE