La plana major de l’antiga Unió Democràtica de Catalunya ja té clar el seu vot a les eleccions europees. I no és el PSC, amb qui estan aliats al Parlament, ni cap candidatura catalana. Diversos representants d’aquest espai polític, com el secretari general d’Units per Avançar Ramon Espadaler o Josep Antoni Duran Lleida, demanaran el vot pel PNB, als qui consideren els més moderats de tots.

En una entrevista al diari basc El Correo aquest dijous, Ramon Espadaler ha demanat el vot pels nacionalistes bascos enfront la “polarització tremenda” que hi ha a l’escenari polític espanyol. Sense anar més lluny, crearan una plataforma catalana de suport al PNB, coordinada per l’exalt càrrec de CiU Joaquim Llimona. Ho ha considerat "el vot útil del catalanisme dialogant".

“Per una banda, el món independentista està seguint els passos de Puigdemont cap al fracàs”, ha lamentat Espadaler, que ha afegit: “Per l’altre, un immobilisme rotund o altres partits que, encara que favorables al diàleg, no assumeixen la plurinacionalitat de l’Estat”. Donaran suport al PNB després que aquests hagin trencat amb Puigdemont, una condició que consideraven imprescindible.

A banda d’Espadaler, l’exdirigent d’Unió Josep Antoni Duran Lleida també ha reaparegut aquest dijous en una entrevista en un altre mitjà basc, Radio Euskadi, on també ha demanat el vot pel PNB. Ha considerat “molt lògic” que aquest cop no vagin conjuntament amb el PDeCAT per la "radicalització" de Puigdemont i després que qüestionés el lehendakari Íñigo Urkullu pel seu testimoni al Tribunal Suprem.

Segons Duran Lleida, el PNB “recull en bona mesura el que va ser Unió”. És per això que ha demanat al "catalanisme polític de sempre" que li doni suport.