El president i candidat d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida, ha assumit avui tota la responsabilitat que el seu partit hagi quedat fora del Congrés, amb 65.000 vots (menys d'un 2% del total), una mica més de la meitat dels aconseguits el 27S. Duran, però, ha ajornat qualsevol decisió sobre el seu futur al pròxim congrés nacional de la formació el pròxim semestre.

El líder democratacristià creu que seria una "temeritat" dimitir abans del congrés, i ha recordat que no són descartables noves eleccions a Catalunya i també a Espanya. La celebració del congrés d'UDC està condicionada a l'escenari polític català i espanyol, ha explicat Duran, per a qui la situació d'"ingovernabilitat" podria provocar la convocatòria de noves eleccions.

Espai per a Unió

En aquest sentit, ha reivindicat l'existència d'un espai per a Unió, i potser per a ell. Més enllà dels resultats, Duran sosté que les eleccions demostren que a Catalunya "hi ha una majoria pel dret a decidir", així com "un espai del catalanisme moderat" que cal articular. "I aquí Unió té un paper en el futur", ha apuntat.

Els resultats d'avui també consoliden un nou paradigma d'"esquerra o no esquerra", que se suma al d'independentistes o no independentistes i mostren també el suport que té l'oferta de Podem per resoldre el conflicte català.

El president d'Unió ha advertit, a més, que a Espanya "el panorama és complicat" davant les dificultats per "administrar" els resultats electorals i ha insistit que "la qüestió catalana segueix sent un dels principals problemes que té Espanya. I l'ha de resoldre".

Derrota personal

Duran ha jutjat els resultats com una derrota "personal", malgrat que ha donat el millor de si en aquesta campanya electoral però, tot i així, "no ha estat suficient". "Qui més ha perdut les eleccions és el cap de llista, jo he tingut un protagonisme especial i si algú ha perdut les eleccions sóc jo".

A les eleccions catalanes del passat 27 de setembre, la candidatura estava encapçalada pel secretari general, Ramon Espadaler. "Ho va fer molt millor que jo, és un actiu que caldria tenir en compte per al futur", ha reconegut Duran.

Foto: Efe