635885417748730852w

Josep Antoni Duran i Lleida ha dimitit aquest dissabte al capdavant del comitè de govern d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Duran ha estat president d’UDC des del 1982 al 1984 i després, ininterrompudament, des del 1987. "No tinc excuses. No es pot fer veure que no ha passat res. La meva responsabilitat em fa renunciar a la presidència del comitè de govern. És el que millor puc fer per Unió. És el pas més necessari", ha dit Duran en el moment central de la seva intervenció davant els òrgans directius del seu partit.

Aquest és el moment en què Duran anuncia la seva dimissió:

[audio mp3="https://www.elnacional.cat/wp-content/uploads/2016/01/20160116_Duran-dimiteix.mp3"][/audio]

 

La seva renuncia ve després de les dues patacades electorals de les llistes democristianes: el partit no té representació ni al Parlament ni al Congrés, comicis on va obtenir 103.000 i 65.000 vots, respectivament. Era Duran mateix qui encapçalava la llista a les eleccions espanyoles del 20D.

Dues patacades

El veterà dirigent democristià no pensava dimitir després de la patacada del 27S, confiat que no hi hauria acord entre Junts pel Sí i la CUP i es repetirien eleccions a Catalunya, cosa que li donaria una altra oportunitat d'entrar al Parlament. "Seria una temeritat per part meva deixar la direcció del partit", va dir llavors. "Quan estigui definit el calendari polític de Catalunya, Unió definirà el seu congrés i jo prendré les decisions que hagi de prendre".

 

Duran ha explicat aquest dissabte que va voler encapçalar la llista del 20D "com un deure, més que com un dret", i malgrat que ja tenia pensat "un relleu molt més jove" per afrontar aquella contesa. Ara bé, "el resultat del 27S de setembre no podia permetre que un altre afrontés la responsabilitat del 20D", ha afegit.

Congrés a l'abril

El 20D "no va anar bé. El responsable màxim dels resultats era jo mateix. Llavors vaig dir que quan es definís i convoquès el calendari electoral de Catalunya prendria decisions. El calendari està definit des del passat dia 10. En un any com a mínim no hi haurà eleccions. És hora de ser conseqüent".

 

Per Duran, no es tracta d'una "situació irreversible" per a UDC. El partit celebrarà congrés nacional ordinari els dies 16 i 17 d'abril, on renovarà la direcció i aprovarà la ponència estratègica. Tant pot ser que Unió continui sola a la política o bé que "refundi un espai catalanista central, moderat", ha explicat.

La intervenció de Duran ha mostrat alguns dels detalls que expliquen com tot un polític professional ha sobreviscut a més de 40 anys de brega. Des del control de les seves emocions quan se li trencava la veu fins a la concisió i claredat del missatge i les cites dels autors adequats (Maritain, l'Eclesiastès...).