Esquerra Republicana va patir una pataca considerable a les eleccions municipals del 28-M, on a banda de perdre els seus bastions contra el PSC, va deixar-se 300.000 vots respecte del 2019. Els mals resultats electorals estan despertant veus crítiques amb el partit, una d'elles és la de l'exalcalde de les Borges, exdiputat i exsenador d’ERC, Miquel Àngel Estradé, que a través del seu compte de Twitter ha criticat la postura que ha pres ERC davant la situació preocupant que va deixar el passat diumenge. "Obtenir un regidor més a Santa Coloma de Gramenet a canvi de perdre'n dotzenes a Balaguer, La Ràpita, Barcelona, Solsona, Tàrrega, Montblanc o Lleida i un grapat d'alcaldies, és un resultat ben galdós", critica Estradé, tot i que, ironitza que des d'ERC poden estar contents "perquè nosaltres treballem per la Catalunya sencera". 

Estradé adverteix que ara que s'acosten les eleccions generals el 23 de juliol, i després autonòmiques "després de perdre bous i esquelles acabarem perdent el carro i tot". En una resposta a un usuari l'exdirigent d'ERC recorda que "treballar per la Catalunya sencera comença per no decebre la que sempre ha estat republicana, nacionalista i estima la llengua". 

ERC convoca una assemblea oberta a la militància

Una de les primeres respostes d'ERC als resultats electorals, i a les portes d'unes eleccions generals per al 23-J, ha estat convocar una assemblea oberta a la militància, que tindrà lloc el dimarts 6 de juny. Segons les fonts republicanes consultades per ElNacional.cat, és el procés habitual després d'uns comicis. Però no sempre en un context tan convuls com l'actual. En l'escrit a les bases, el president i la secretària general, Oriol Junqueras i Marta Rovira, admeten que "els resultats obtinguts no són tan bons com hauríem volgut". Tanmateix, Junqueras ha reivindicat que el partit és el que ha obtingut més regidories al país, i més de 360 victòries a municipis, més de 200 de les quals amb majories absolutes. 

Precisament, aquest dijous Junqueras ha assegurat que no s'ha plantejat plegar després de la desfeta del 28-M. "La manera d'assumir la responsabilitat política és fer tot el possible per merèixer la confiança de la ciutadania", ha dit en una entrevista a El cafè d'idees. De fet, ha subratllat que en els últims 12 anys hi ha hagut 14 eleccions, de les quals 13 han anat molt bé. "No hi ha cap partit a qui totes les eleccions hagin anat bé. Forma part d'una certa normalitat", ha afegit. 

Un "front democràtic" unitari per al 23-J

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va demanar aquest dimarts un "front democràtic" unitari de les forces sobiranistes i independentistes per a les eleccions espanyoles del 23-J. En una compareixença des de la Galeria Gòtica de Palau, Aragonès va advertir que "l'hora és greu", i que cal "defensar Catalunya". "El govern de la dreta i l'extrema dreta espanyoles que vindrà a l'Estat representa un atac frontal contra els pilars bàsics i consens al país", ha advertit. Aragonès també ha ofert acords del sobiranisme als ajuntaments després de les eleccions municipals del passat 28-M. També ha reclamat "enfortir" el Parlament amb una presidència independentista, i trobar els "mecanismes d'estabilitat" en la "governança" de la Generalitat.

Sobre aquest front democràtic que demanava el president Aragonès, Junqueras situava la unitat independentista a Madrid a “acords programàtics de mínims”. Pel que fa a Barcelona, el líder d’Esquerra Republicana apostava aquest dimecres pels acords amb formacions independentistes, aplanant el camí a Xavier Trias. En una compareixença des del Parlament, Junqueras apuntava que el front democràtic no passa per “propostes que formen part del passat i que han mostrat els seus límits evidents”, en referència a una candidatura unitària proposada per Junts. Junqueras considera que respon a un “objectiu purament tàctic”.