El diari Süddeutsche de Munic, el segon diari alemany, ha publicat un dur reportatge contra la monarquia espanyola, i ha pronosticat que si el 2018 ha estat un any "terrible" el 2019 "difícilment serà millor".

"El 2018 va ser un any terrible per a la família reial espanyola: el cunyat del rei a la presó per frau, blanqueig de diners i falsificació; revelacions picants sobre la vida de luxe del rei emèrit Joan Carles, finançada pels contribuents, i informes sobre un greu conflicte entre la reina Letícia i l'exreina Sofia. I hi ha molts indicis que suggereixen que l'any 2019 serà difícilment millor", ha indicat.

Segons el diari alemany, si fins ara el protagonista de les polèmiques era el rei Joan Carles, ara també ha entrat en escena Felip VI, per una obra d'art de la seva figura a l'exposició Arco, que ha estat titllada de "sàtira i grotesca". Apunta que Joan Carles "té la reputació arruinada", i que la reina Sofia, de qui recorda que és besneta d'un emperador alemany, viu separada del marit. Tot això apareix a la pel·lícula El Rey, estrenada al Festival de Cinema de Sevilla, afegeix.

"Segons les enquestes, la que va patir tants enganys, Sofia, és avui el membre més popular de la família reial, cosa que alguns comentaristes veuen com l'evidència del final de la Macho-Kultur (la cultura masclista) espanyola, que Don Joan sempre defensava com un model a seguir", diu el diari. 

Süddeutsche rei

"Riotes imperials", el títol del diari alemany

Süddeutsche subratlla que la pel·lícula El Rey és una de les més descarregades el 2019 al portal espanyol Filmin i que s'hi defensa la idea que la monarquia espanyola és una herència del franquisme, "un debat que la casa reial vol evitar". "En l'actual crisi amb els independentistes catalans que lluiten per una república sobirana, la qüestió torna a bullir. I des de l'esquerra de Madrid, se senten també cada cop més veus que demanen altre cop la república", apunta.

El diari es pregunta si Felip VI té prou nivell per superar aquesta situació. "Felip VI, a qui no se li reconeix ni el temperament, ni la jovialitat ni l'enginy rústic del seu pare, sembla impotent davant de l'"onada de falta de respecte", com es queixava un dels comentaristes del diari monàrquic tradicional Abc", manifesta.

Segons el Süddeutsche, aquesta situació ha portat el president espanyol, Pedro Sánchez, a distanciar-se de la monarquia espanyola, a diferència del que feia Felipe González. "Sánchez va visitar la tomba del famós poeta Antonio Machado a Cotlliure, al sud de França. Està guarnida amb la bandera vermella, groga i lila dels republicans [espanyols]. Machado va lluitar per la República i va haver d'exiliar-se pels seguidors de Franco", recorda.