L'alcaldessa de Barcelona i integrant de la candidatura En Comú Podem a les eleccions generals, Ada Colau, ha reconegut a una entrevista a BTV amb Xavier Muixí que el referèndum que defensa per a Catalunya pot tenir una pregunta múltiple "amb dues o tres opcions", podent incloure mantenir el model d'Estat actual, una reforma constitucional i la independència de Catalunya. Colau ha reiterat que l'important és que "el referèndum s'ha de fer", però que "de les preguntes es pot parlar".

Un mes i mig abans, dos dies abans de l'inici de la campanya electoral a les generals, el cap de llista d'En Comú Podem es va pronunciar al programa Els Matins de TV3 amb Núria Soler a favor "d'una pregunta clara i binària" sobre la independència de Catalunya, amb resposta "sí o no", i va descartar preguntes en arbre, ja que és "el que va passar el 9N".

La consulta del 9 de novembre del 2014 va tenir, a instàncies d'Iniciativa per Catalunya, Esquerra Unida i Unió Democràtica de Catalunya, precisament el model de pregunta que Colau planteja com a possible: considerava a les seves opcions l'statu quo, la reforma constitucional (o un altre tipus de relació amb l'Estat, a mig camí entre l'statu quo i l'Estat independent) i la independència.

El cas escocès

No hi ha precedents als països occidentals de referèndums per la independència sense una pregunta binària (tot i que la pregunta que es va fer als quebequesos el 1980 va ser criticada per poc clara i massa llarga, i per això es va fer més clara i concisa el 1995). De fet, el referèndum a l'escocesa, al qual al·ludeix Colau a l'entrevista, va optar per una pregunta "clara i binària" per assegurar la legalitat i el reconeixement internacional del referèndum. Inicialment es van sospesar diverses preguntes, però totes eren binàries, el matís de les quals residia en el verb utilitzat per expressar la voluntat dels escocesos i la transició d'una forma d'Estat a l'altra:

 

El Govern escocès va proposar:

Do you agree that Scotland should be an independent country?  Yes/No

I les tres alternatives van ser:

Should Scotland be an independent country?  Yes/No

Do you want Scotland to be an independent country?  Yes/No

Should Scotland become an independent country? Yes/No