El poder de Twitter, i per extensió, de les xarxes socials, és que poden magnificar qualsevol cosa. Fa uns dies, un tuit completament desafortunat donava la idea d’apedregar la casa de la família de Canet de Mar que ha aconseguit, via imposició judicial, canviar tot el projecte educatiu d’una escola, sense consultar la resta de famílies. Ràpidament, la bola s’ha anat fent gran i aquell tuit es va confirmar en una ‘fake news’ de manual i els mitjans de comunicació espanyols -els mateixos que van ignorar olímpicament les amenaces al xicot de dotze anys de Tarragona que va optar per utilitzar el català al grup de whatsapp dels companys de classe- ja s’han imaginat una campanya d’assetjament i han bombardejat els seus clients amb l’enèsima mentida sobre Catlaunya i la llengua catalana. 

No és gens estrany que això passi aquest cap de setmana llarg on s’ha celebrat l’aniversari de la Constitució Espanyola, aquella que al seu article tercer legitima que els castellanoparlants siguin monolingües i obliga els catalanoparlants i similars a ser bilingües. La principal imposició lingüística de l’Estat espanyol figura a la sacrosanta C.E. i avala la supremacia del castellà. A partir d’aquí, barra lliure.

El cas és que, al final, un tuit, per moltes vegades que es repeteixi i magnifiqui, té el recorregut que té. I per això al quiosc d’avui només dues de les vuit portades analitzades ordinàriament se’n fan ressò. Vaja, el 25%. 

abc

Comencem el repàs per l’‘ABC’, que tria com a tema principal que ‘Biden escalfa la guerra freda amb Putín’, però que reserva els baixos per explicar que ‘La Generalitat carrega contra el nen fustigat per demanar el 25% d’espanyol’. A dins, es repeteix el tuit de les pedres i un altre que demanava que la resta de nens no anessin a les classes, interpretat com a 'bullying'.

elmundo

També es creu la ‘fake news’ el diari ‘El Mundo’, que malgrat triar com a títol principal que ‘Sanitat no tindrà vacunes per al 60% dels nens fins 2022’, troba un forat per informar que ‘El Govern dona suport als autors del senyalament d’una família que va aconseguir el 25% de castellà”. A banda de reproduir un cop més el tuit de les pedres, aquest diari apunta a la resta de famílies, és a dir, qüestiona que un grup de pares protesti perquè un jutge els canviï el projecte escolar. Només li queda dir que ‘calladets estan més guapos’.

larazon

elpais

I després d’aquest 25%, la resta de diaris ja no en fa cas. Ni ‘La Razón’, que informa que ‘Moncloa vol desactivar la plataforma de l’Espanya buidada’, ni ‘El País’, que apunta que ‘Biden i la UE amenacen a Putin amb sancions si envaeix Ucraïna’.

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

ara

Pel que fa als diaris catalans, el tema principal és la vacunació infantil: ‘Espanya vacunarà tres milions de nens la setmana vinent’ a ‘El Periódico’; ‘Vacunació infantil’ a ‘El Punt Avui’; ‘Llum verda per vacunar nens de 5 a 11 anys a partir del proper dimecres’ a ‘La Vanguardia’ i ‘El dimecres 15 comença la vacunació dels nens de 5 a 11 anys’ a l’‘Ara’.

 

Imatge principal: Un mitjà amb capçalera honesta / Pixabay