Mares i pares de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme) han presentat un manifest dirigit al Departament d'Educació per instar a "prendre les mesures necessàries per blindar la immersió lingüística a les escoles catalanes". Aquest text surt a la llum dos dies abans que el centre comenci a aplicar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que imposava la setmana passada que una classe de P5 d'aquesta escola faci el 25% d'hores lectives en castellà.

En el manifest, les famílies expressen que la immersió ha permès que els seus fills "adquireixin les competències acadèmiques esperades, s'afavoreixi la integració social i cultural i es garanteixi una vida plena en català després d'anys de marginació i criminalització".

A més, aquestes famílies consideren que els "atacs a la immersió impacten greument en la igualtat d'oportunitats" dels alumnes del centre i que "la motivació política" de la denúncia que va presentar una família que demanava que es fessin més classes en castellà "té efectes negatius sobre el projecte pedagògic de l'escola".

Un canvi que pot comportar "perjudicis"

En el citat text, els pares i mares dels alumnes afectats per la sentència apunten que aquest canvi "pot causar un perjudici en les dinàmiques del grup" i també assenyalen que la llengua castellana "ja és ben present a la vida social escolar", sigui a les aules o als espais d'esbarjo. El manifest també subratlla que "en cap cas la defensa de la immersió s'ha d'entendre com un atac envers el castellà i el seu ensenyament".

El que va resoldre el TSJC

Aquest divendres, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya publicava una sentència que imposava que es fessin el 25% de les hores lectives en llengua castellana a una de les aules de P5 de l'escola Turó del Drac, després de rebre la petició d'una família. Segons explicava el centre, la sentència arriba a imposar el 50% de castellà, però de manera cautelar ha acabat dictant un quart.

Això implica que, a partir d'aquest dijous 9 de desembre, es faran en castellà tres de les cinc tardes de la setmana i dues hores més en horari de matí la resta de dies. En concret, seran les tardes de dilluns, dimecres i divendres, mentre que la franja horària en llengua castellana als matins serà de 10 a 11 hores els dimarts i dijous.

Fruit d'aquesta resolució judicial, diverses famílies van iniciar una campanya per recollir signatures en contra d'aquesta sentència. El document que se signava porta per títol 'En defensa de la immersió lingüística', i deixen clar que estan en contra d'aquestes mesures instades pel TSJC i urgien a les autoritats i administracions competents a "mantenir plenament la immersió i el model d'escola catalana".

 

Imatge principal: Fotografia de l'escola Turó del Drac, a Canet de Mar. ACN.