Que el PP i Ciutadans competeixen per un electorat comú s’evidencia quan es confronten els arguments d’un i altre. Avui ha estat un d’aquests moments, en el cara a cara organitzat per Primera Plana, entre el candidat de Ciutadans, Joan Carles Girauta, i el del PP, Jorge Fernández Díaz.

Tant Girauta com Fernández Díaz han consensuat que tenen una visió similar del debat territorial i que defensen la unitat d’Espanya. No aposten per un replantejament de l’encaix de Catalunya a Espanya, que podria haver estat plantejable arran dels resultats del 27-S, quan 2 milions de catalans van votar partits independentistes. No hi ha proposta específica sinó reformes institucionals al conjunt de l’Estat, ambdós candidats defensen que faran d’Espanya un projecte més atractiu també per als catalans.

Girauta ha exposat que el creixement de l’independentisme s’explica per “la desafecció amb un país que no té un projecte il·lusionant. És habitual quan l’ascensor social no funciona”. Fernández Díaz ha remarcat que no cal perdre el temps “acontentant els independentistes de debò” i ha apostat per adreçar-se a la majoria dels catalans que “se senten espanyols i que estimen Espanya i fer les reformes que converteixin Espanya en més atractiva i Catalunya més competitiva”.

“A Catalunya vivim un moment molt complicat. En això estem d’acord, també en no posar en joc la sobirania nacional i en la igualtat dels espanyols davant la llei”, ha afirmat Fernández.

El consens sobre la unitat de l’Estat ha donat pas a la discussió per marcar perfil propi. Els dos candidats s’han esforçat a matisar posicions, conscients que batallen pel mateix electorat, però les dues generacions unionistes a Catalunya han demostrat que estan enquistades per la política de pactes a Espanya.

Pacte PSOE- C’s

Amb el debat a quatre organitzat per l’Acadèmia de la Televisió espanyola encara calent, Jorge Fernández Díaz ha acusat socialistes i Ciutadans de tenir un pacte de no-agressió que es va traduir en la crítica constant al candidat del PP, Mariano Rajoy.

Pinça PP-Podemos 

Per la seva banda, el candidat de Ciutadans ha negat a la major –“en tot cas, la sintonia és fruit d’haver estat setmanes negociant”– i ha replicat acusant PP i Podemos de polaritzar el debat per perjudicar la centralitat que representa, segons Girauta, Ciutadans. “Les reformes sempre s’han fet des del centre. Estan intentant esborrar la centralitat des d’on es fan les grans reformes”, ha subratllat el candidat taronja.

El cap de Rajoy

Fernández Díaz ha insistit en la idoneïtat d’un govern entre forces constitucionalistes –PP, PSOE i C’s– però ha afirmat categòricament que el cap de Rajoy no està al mercat. “No se li pot demanar al PP que voti a qui no ha guanyat les eleccions i tampoc, com vostès van fer, es pot demanar a un grup parlamentari que faci un exercici de sedició col·lectiva contra el president del seu grup que, torno a dir, va ser el partit més votat a les eleccions”, ha afirmat enfadat en relació a les negociacions de la fugaç investidura.   

“Estem a un altre món”, ha replicat Girauta. “Sense esperit de pacte no hi haurà un govern. La idea que qui pacta és un traïdor ens situa en la ingovernabilitat. És un canvi de model i hem arribat per quedar-nos, ho heu d’assumir”, ha insistit. 

Corrupció, l'aliat de C's

Girauta ha tornat a qüestionar la idoneïtat de Rajoy per seguir governant Espanya. Ho ha fet, però, negant que els taronges demanin el seu cap: "El convidem a reflexionar sobre si ell és la persona que pot liderar una nova etapa de regeneració democràtica", ha matisat Girauta.

El candidat taronja, però, ha repassat la llista de casos de corrupció –Bárcenas, Púnica...– que han esquitxat al PP, i malgrat afirmar que creu que Rajoy és un tipus honest, "ha estat negligent en aquests temes. No ens han votat 3,5 milions de persones perquè la nova etapa de regeneració la lideri Rajoy. Tenen 7,5 milions de vots, renunciaran a governar per un nom propi?", ha preguntat a Fernández Díaz. 

"No crec que sigui bona mesura exportar a la política nacional estratègies polítiques de la CUP: això ja ha passat a Catalunya però Rajoy no és Mas i el candidat del nostre partit l’escollim nosaltres. Si demanen el cap de Rajoy, no el tindran. Posar línies vermelles és la millor manera d’evitar acords", ha sentenciat el ministre en funcions.