L'ex-secretari general del PSOE Pedro Sánchez manté el dubte sobre què farà després de dir 'no' a Mariano Rajoy juntament amb els seus companys en la primera votació per a la investidura del candidat del PP. En les darreres hores s'han disparat els rumors als cercles socialistes, on no es descartava fins a aquest divendres que deixés l'acta. El dilema de Sánchez era si deixar l'escó abans o després de votar no, davant la possibilitat que això condicioni les seves aspiracions futures de liderar el partit com a nou secretari general.

"Ho veureu", és l'únic que va dir després d'abandonar l'hemicicle quan els periodistes li preguntaven repetidament per què faria dissabte. Sánchez va reaparèixer al Congrés aquest dimecres de la seva dimissió de l'1 d'octubre. Prèviament, a les xarxes socials va anunciar que acudiria al debat d'investidura i que aquest dijous votaria 'no' amb els seus companys.

Així i tot, aquest divendres ha tornat al Congrés, on ha atiat els rumors que arribava a deixar l'acta definitivament, però no ha estat així. Ara bé, es podria saber aquest dissabte mateix perquè l' ex-secretari general compareixerà davant la premsa a les 12:30h, abans que es produeixi la segona sessió d'investidura en la qual previsiblement Mariano Rajoy serà elegit president

"Respondrà amb fets"

Aquesta possibilitat va ser molt comentada en els cercles socialistes durant tota la jornada de la primera volta de la investidura. Alguns diputats –del sector crític amb la gestora– apuntaven que Sánchez podria deixar l'escó abans de dissabte, per mantenir la coherència amb el 'no' a Rajoy i no trencar tampoc la disciplina de vot. 

Segons el parer de molts socialistes, de totes les sensibilitats, si l'ex-secretari general vota 'no' i desacata el mandat del comitè federal, no només seria el primer ex-secretari general del PSOE que trenca la disciplina del seu grup, sinó que estaria inhabilitat per intentar liderar el partit de nou.

De fet, alguns opinen que Sánchez intenta tornar a la secretaria general i s'ha comentat que, a més de deixar el seu escó, Sánchez podria aprofitar per anunciar que es presentarà a les primàries del proper congrés del PSOE. 

Sánchez no s'abstindria

D'una manera o altra, el que gairebé tothom descarta és que Sánchez acudeixi dissabte a votar abstenció, l'única possibilitat que no generaria un nou terratrèmol al PSOE, on ja es dóna per descomptat que hi haurà ruptura: a més dels set diputats del PSC, els socialistes de tot signe compten amb el 'no' de les independents Zaida Pedrera i Margarita Robles i que n'hi haurà altres quatre o cinc més. Ja estan confirmades les de Susana Sumelzo, Rocío Fruits i Pere Joan Pons, i es dubte amb la de Sofia Hernanz.

La direcció no vol parlar de les possibles sancions i, de fet, algunes fonts pròximes a la gestora apunten que el president, Javier Fernández, no es planteja expulsions. Però tots coincideixen que no pot haver-hi excepcions, tot i que el PSC pot tenir un tracte diferent per ser un altre partit, i que si Sánchez es troba entre els que trenquen, la situació serà més complicada.

Així, si es descarta l'abstenció, les úniques possibilitats que resten són que Sánchez vagi al ple i voti 'no' o que s'absenti, i que lliuri o no la seva acta. Afins a la Gestora no veuen viable que trenqui i pretengui seguir i apunten que, en aquest cas, deixaria l'escó, que és el que també admeten que farien altres diputats propers a Sánchez.

No anar a votar i seguir a l'escó seria l'opció més fàcil de gestionar per a alguns, encara que hi ha qui apunta que aquest moviment comptaria com una abstenció i, a més, pot fer la impressió que Sánchez no vol donar la cara.

Els crítics acusen la gestora de voler humiliar

Mentrestant, persisteix l'enuig dels afins a Sánchez per la decisió de la gestora de no replantejar-se la manera en què es porta a terme l'abstenció decidida pel comitè federal i que demanen que es faci per la mínima, és a dir, que només s'abstinguin els onze diputats que necessita Rajoy per ser investit en segona volta.

Aquesta possibilitat va ser plantejada per vuit dirigents territorials del partit, i va tenir el suport d'altres dos, un dia després del comitè federal i va tornar a ser defensada a la reunió del Grup Socialista prèvia al debat d'investidura.

No obstant això, la direcció ha insistit que el comitè federal del PSOE va fer un "mandat exprés" i no hi caben interpretacions ni atorgar llibertat de vot en consciència als diputats. Amb el debat ja iniciat, insisteixen que no hi ha lloc a modificar aquestes directrius.

Per als crítics amb la gestora, darrere d'aquesta decisió hi ha l'objectiu d'"humiliar" Sánchez i de "portar-lo al precipici" perquè decideixi deixar el seu escó i donar-lo per aniquilat de cara a les primàries.

De fet, durant el debat intern d'aquest dimecres, la diputada Càceres Pilar Lucio va instar directament a la direcció a aclarir les seves intencions. "Confesseu", va arribar a dir-los, després de sol·licitar poder fer aquesta pregunta, ja que no se li havia concedit la paraula a la reunió.

Per als afins a Sánchez, no hi ha cap necessitat d'"obligar" tot el grup a abstenir-se, quan es manté la divisió interna. En la seva opinió, s'ajustaria més a la situació l'anomenada abstenció tècnica, ja que defensen que ha estat una decisió instrumental i no pas ideològica.

El diputat Ábalos, defensor del 'no', va arribar aquest dimecres a oferir-se fins i tot a formar part dels onze 'assenyalats' si d'aquesta manera s'alliberava al partit de la "tensió" que, avisen, està aprofundint el "la fractura" en comptes de començar a cosir.