Els advocats del col·lectiu Drets han afirmat aquest dimarts en la comissió d'investigació del Parlament que en l'Operació Catalunya hi ha "actuacions il·legals" de la Policia.

Durant la seva compareixença, els advocats del col·lectiu Drets Agustí Carles i Sergi Blázquez han explicat els motius que els han conduït a querellar-se a Andorra contra l'exdirector operatiu de la policia espanyola Eugenio Pino, l'inspector en cap Bonifacio Díaz, el comissari Marcelino Martin-Blas i l'agregat del Ministeri de l'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso.

Segons l’advocat Agustí Carles, la querella respon a un conjunt de dades i documents relatius a la suposada trama policial i ha precisat que si la querella la presenten a Andorra és "perquè allà passen fets molt rellevants".

Des de Drets i l'Institut de Drets Humans d'Andorra (IDHA), que han presentat la querella, consideren que aquests quatre policies "van vulnerar els drets i llibertats" de l'accionista majoritari de la Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini Cierco, així com del conseller delegat del mateix banc Joan Pau Miquel i de la secretària del consell d'administració Rosa Castellón.

Segons aquestes entitats, els directius andorrans van rebre al maig i juny del 2014 "amenaces, coaccions i extorsions" per part dels policies per "obtenir informació de suposats comptes bancaris de polítics catalans independentistes" com el llavors president de la Generalitat, Artur Mas, l'actual vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, o l'expresident Jordi Pujol.

Sobre el responsable de l’Operació Catalunya, un cop més s’ha acusat l’exministre d’Interior Jorge Fernández Díaz. “El ministre estava a totes les reunions, sabia què passava a la Policia i, per tant, sabia què estava passant. Si dóna l’ordre o no, s’haurà de veure”, ha assegurat Carles.