La dreta ho té clar. Els pressupostos del Govern no són bons per Catalunya i per això han presentat tres esmenes a la totalitat. Durant les seves intervencions avui al ple del Parlament, tan Ciutadans com el Partit Popular han coincidit que són nefastos per als ciutadans, que faran de Catalunya un "infern fiscal" i que estan enfocats al control social

El que més èmfasi li ha posat a aquest últim punt ha estat Alejandro Fernández, portaveu del PP a la cambra catalana. Concretament, ha dit que el Govern ha augmentat les partides per controlar la societat a través de propagada. Una propagada que es veu de dues maneres, en primer lloc, augmentant les subvencions als mitjans de comunicació i augmentat el pressupost dels mitjans pública, és a dir Catalunya Ràdio i TV3. La segona manera, segons el líder popular a Catalunya és amb la propaganda exterior que fa el Govern quan surt a l'exterior, sigui amb viatges oficials o amb les delegacions. 

Nacho Martín Blanco Cs Pleno Parlament enmiendas Presupuestos 2022 - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

Tot plegat, segons Fernández, porten a uns pressupostos enfocats al processisme, que no vol dir que busquin la independència, sinó que el seu objectiu és mantenir el control social a Catalunya. Per acabar d'arrodonir el seu discurs ha assegurat que com més pressupost destina Catalunya a la Conselleria d'Exteriors menys inversions arriben i que com més delegacions s'obren més empreses marxen.

En aquesta línia, el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha assegurat que el que Catalunya necessita no són "populismes d'aparador" sinó polítiques de creixement econòmic i consolidar els pilars de l'Estat del benestar i, en un atac de socialdemocràcia, ha etzibat que només faltaria que 3 de cada 4 euros anessin destinats a polítiques socials. A més ha lamentat que aquests comptes s'hagin fet amb l'únic objectiu d'acontentar a la CUP, assegurant que es podrien fer coses bastant millors. 

Infern fiscal

Un altre dels punts estrella dels partits de dretes ha estat carregar durament contra la política fiscal del Govern i contra els impostos propis de la Generalitat. Martín Blanco, de fet, ha carregat contra el Govern assegurant que els ciutadans no volem haver de suportar la fiscalitat més alta de tot l'Estat i ha demanat fer un referèndum sobre aquest assumpte. Seguint amb aquesta línia, ha sentenciat que la Generalitat aplica una "política extractiva" per mantenir un laberint administratiu que empobreix els ciutadans i genera una pèrdua de competitivitat al territori. 

Fernández, per la seva part, ha assegurat que l'arribada dels fons europeus hauria d'haver servit per abaixar els impostos i la pressió fiscal, no per posar encara més impostos, però que lamentablement, ha comentat, ben aviat l'expressió "infern fiscal" quedarà curta per a Catalunya. Alhora, ha reclamat que Catalunya necessita més polítiques d'ocupació en lloc d'alts càrrecs i assessors escollits a dit. 

Vox i els pressupostos del sectarisme

Per la seva part, l'extrema dreta ha anat per una via completament diferent de la resta. L'encarregat de defensa l'esmena a la totalitat de Vox ha estat Antonio Gallego, que ha arribat a dir que "la mediocritat, el sectarisme, la despesa sense control, la traïció a Espanya i la irresponsabilitat" són els principals ingredients de la confecció d'aquests nous comptes per a Catalunya, uns pressupostos, en definitiva, carregats de "propaganda i il·lusionisme”.

A tot això, Gallego ha afegit que els pressupostos són “la plasmació econòmica d'un projecte polític sense rumb" i ha carregat contra el lema independentista que reclama l'amnistia pels presos del procés i un referèndum acordat.