Cap sorpresa. L'ultimàtum que ha compartit avui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya agrada a la dreta espanyolista. Tot plegat, després que el tribunal hagi emès avui una interlocutòria en la qual requereix al Departament d’Educació que “compleixi de forma immediata” la sentència del 25% del castellà en tots els centres educatius de Catalunya, que va dictar la mateixa secció 5a de la sala contenciosa administrativa del TSJC. Aquesta decisió és conseqüència de la legitimació, en opinió del tribunal, de l’associació Asamblea Escuela Bilingüe que en va sol·licitar l’execució forçosa. Això no obstant, dos dels cinc magistrats del tribunal han expressat, en un vot particular, que no s'havia d'haver acceptat l'entitat com a part. El tribunal ha desestimat la sol·licitud d’execució forçosa del partit ultra Vox i d’alguns diputats del Parlament per manca de legitimitat. Es dona la circumstància que l’Advocacia de l’Estat havia demanat al tribunal que abans d’executar avalués si la Generalitat amb les dues reformes anunciades donava compliment a la resolució del 2020 i ratificada pel Suprem el 20 de gener passat.

Vox, Ciutadans i el Partit Popular s'han expressat amb alegria per la notícia. De fet, per part dels taronges, s'ha pronunciat la mateixa líder nacional del partit, Inés Arrimadas, que no oblida el seu pas per terres catalanes. "Fantàstica notícia", ha celebrat. "Tot i els bastons a les rodes de Pedro Sánchez, la justícia torna a donar la raó a les famílies catalanes que volen una educació també en castellà". I no s'ha quedat aquí, sinó que s'ha dirigit directament a l'independentisme. "Final de l'escapada del separatisme: o apliquen la llei o l'estat de dret continuarà actuant", ha advertit. No ha estat l'única. I és que el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, també ha remarcat que l'independentisme ha quedat "en evidència", i l'ha acusat de voler "erradicar el castellà". I el diputat Nacho Martín Blanco ha celebrat que "encara hi ha jutges a Catalunya".

Per Vox, insuficient

Els ultres de Vox no s'han volgut quedar sense el seu moment de glòria, i han volgut fer entendre que la interlocutòria del TSJC s'ha emès gràcies a la seva feina, si bé el tribunal ha desestimat la sol·licitud d'execució forçosa per part de la ultradreta i només ha acceptat aquella de l'Asamblea Escuela Bilingüe. Així, ha recordat que la conselleria té 15 dies per aplicar aquest 25%, i tot seguit ha manifestat el seu desig perquè encara s'ensenyi més castellà a les escoles catalanes. "Poc ens sembla limitar el dret al 25%. Però han de complir amb el poc que ja estableix la justícia", ha lamentat el portaveu ultra, Joan Garriga. Finalment, des dels populars, el líder a Catalunya, Alejandro Fernández, ha estat breu però clar: "Les sentències es compleixen. Després venen els laments".

En concret, el tribunal ordena: “Requerir al conseller d’Educació de la Generalitat per tal que, en el termini màxim de 15 dies, dicti les instruccions i estableixi les garanties de control que s’escaiguin als efectes que al sistema educatiu de Catalunya tots els alumnes rebin de manera efectiva i immediata l’ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determinin, que no podran ser inferiors al 25 % en un cas i l'altre; utilització que inclourà com a mínim la docència de la mateixa llengua i la d’una altra assignatura o matèria de caràcter troncal o anàleg, i que informi el Tribunal en el mateix moment que finalitzi el nou termini d’execució sobre les mesures adoptades i el grau de compliment d'aquestes”.