El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, donarà detalls del relleu del major Trapero i de la resta de canvis a l'Estat Major dels Mossos d'Esquadra aquest mes de gener mitjançant una compareixença al Parlament. Però els partits de la dreta espanyola no en tenen prou amb aquest compromís i han decidit unir-se per impulsar a la Cambra catalana la creació d'una comissió sobre la renovació que s'ha fet al cos policial, i es que els partits creuen que s'ha fet una purga i sospiten que es vulgui fer una policia al servei de l'independentisme.

La proposta, que va impulsar Cs i que la formació taronja volia consensuar amb PP, Vox i PSC, finalment només ha rebut el suport dels dos primers grups, que han decidit doncs unir-se per impulsar la creació d'aquesta comissió que demanaran que es debati i voti al ple del Parlament i així "visibilitzar el posicionament de la resta de partits".

El secretari general del PP català, Santi Rodríguez, ha explicat avui en roda de premsa que demanaran aquesta creació en base a l'article 67.1 del reglament del Parlament, que preveu que a proposta de dos grups es pugui acordar la creació d'una comissió mitjançant un debat i votació. Així mateix ha explicat que, si el ple no dona suport a aquesta creació, ho intentaran fer mitjançant un altre article del reglament que preveu que la Cambra ha de crear automàticament una comissió d'investigació si la demanen tres grups. Malgrat que ho podrien fer directament per la via d'aquest segon article, ho volen debatre en un ple per tal de veure el posicionament dels altres grups. 

 

I el PSC, perquè no s'ha sumat a la proposta? Malgrat els socialistes han estat molt crítics amb els canvis que hi ha hagut al cos policial, ha apostat per analitzar-los a través de la compareixença d'Elena al Parlament. Ara bé, si les explicacions no els satisfan, els socialistes creuen que s'hauran d'explorar altres opcions com podria ser portar-ho a debat en la comissió que hi ha al model policial. 

Era post-Trapero

El 20 de desembre passat el conseller Elena va notificar a mig matí a Josep Lluís Trapero qui seria el seu substitut, tal com va avançar ElNacional.cat, i a la tarda ja va ser presentada la nova Prefectura dels Mossos amb Estela, el comissari Eduard Sallent i la intendenta Rosa Bosch. Abans de Nadal es van fer els primers canvis, els que necessitaven més urgència i aquest dilluns es va acabar de configurar tota la nova estructura i tot l’Estat Major de la nova policia de la Generalitat de Catalunya. 

La guàrdia pretoriana de l’antic cap del cos, el major Trapero, han estat destinats a posicions amb menys responsabilitat, com la comissaria local de Rubí o la sala de comandament, l’espai des d’on es gestionen les trucades que els ciutadans fan al 112 i que són derivades als Mossos d’Esquadra.

Ara el conseller Elena vol donar detalls​ dels canvis i també explicar la nova etapa. Si bé és cert que el titular d’Interior compareix per voluntat pròpia al Parlament, ningú amaga que les reaccions dels partits de l’oposició qüestionant el canvi a la direcció policial han forçat Elena a haver de donar explicacions. Les explicacions del conseller arribaran aquest mes de gener, si l’agenda així ho permet.