De dalt a baix han estats els canvis que el nou comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, ha fet a l'estructura de la direcció de la policia catalana. Si bé els canvis van començar abans de nadal amb la destitució de Josep Lluís Trapero, ara l'estructura s'ha canviat plenament. Uns canvis que segons el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, van en la direcció de construir una nova etapa que passa per la territorialització, feminització i un treball "més pla i més coral". Reiteradament el conseller ha dit que s'han donat explicacions sobre els canvis a la cúpula i ha comptat amb el suport d'ERC i Junts, però això no és el que pensa l'oposició, que reclama la compareixença d'Elena en seu parlamentària

Captura de Pantalla 2022 01 11 a les 13.49.09

Aquest mateix matí el líder de l'oposició, Salvador Illa, ha demanat explicacions al Govern sobre aquesta renovació, i és per aquest motiu que els socialistes han registrat la petició de compareixença del conseller Elena i del vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró per explicar uns canvis que Illa sospita que es tracten d'una "purga" i un intent de "controlar políticament" el cos policial, ha valorat en una entrevista a Ràdio 4 i La 2. 

També ha sortit a valorar aquests canvis el grup ultra, a través del seu president al Parlament, Ignacio Garriga, que a les seves xarxes socials ha acusat el departament d'Interior de "pràctiques mafioses" per la remodelació de la cúpula: "Demanarem explicacions i arribarem fins al final", ha amenaçat Vox. 

A banda d'aquests dos grups, el migdia al Parlament ha estat protagonitzat pels primers faristols de l'any. La CUP no ha registrat petició de compareixença sobre aquests canvis, però el seu diputat Carles Riera sí que ha considerat que Elena hauria de comparèixer no tant per explicar els canvis de noms, sinó per explicar quins canvis es volen fer després d'aquesta remodelació de la cúpula.

 

Per part dels comuns, Lucas Ferro ha recordat com el seu grup ja va registrar la petició de compareixença d'Elena el passat 22 de desembre, dos dies després de la destitució de Trapero, una petició que s'ha d'aprovar a través de la Comissió d'Interior, que encara no està convocada. És per això que el diputat dels comuns ha instat a Elena a comparèixer a petició pròpia per explicar aquests canvis. Sigui com sigui, ha valorat el relleu de Trapero com un càstig: "Si no es un càstig, realment s'hi assembla bastant". 

 

El partit taronja també ha anunciat que ha registrat una petició de compareixença d'Elena, però també del director general dels Mossos, Pere Ferrer. Per Ciutadans aquests canvis, ben igual com ha dit el PSC, són una purga i un intent de fer una "policia política". És per això que el partit de Carlos Carrizosa s'ha posat en contacte amb PSC, Vox i PP per impulsar una comissió d'investigació sobre aquests canvis, mentre que ha dit que de moment no té resposta dels grups. 

 

Per últim la diputada del PP Lorena Roldán ha assegurat en declaracions a la premsa que estan molt preocupats per ·"aquesta purga" i ha acusat la Generalitat d'estar organitzant un segon procés "eliminant aquells que defensen la llei i que lluiten contra la corrupció", i ha avançat que també demanaran explicacions al Parlament: "La compareixença d'Elena "ha de ser immediata".