Una enquesta torna a situar al Partit Popular al capdavant de la carrera electoral. En els darrers mesos s'han anat succeint els sondejos que mostraven el desgast de la formació liderada per Pablo Casado a favor del Partit Socialista (PSOE) i de Vox. En aquesta ocasió, La Razón apunta a una gran victòria dels populars, que encara els deixaria lluny de poder govern en solitari. Tanmateix, els bons resultats de l'extrema dreta de Vox els permetria sumar forces fins a la majoria absoluta. 

hemiscicle la razon

Font: La Razón

L'enquesta realitzada per NC Report presenta un futur prometedor als populars i a la formació de Santiago Abascal, dos partits que La Razón anomena de centredreta. Junts podria arribar als 176-180 escons, però desglossant aquest resultat es pot observar que malgrat que tots dos partits creixen, un ho fa a costa de l'altre. Per una banda, el PP passaria de la vuitantena de diputats que té al Congrés ara, a 115 o 117 representants, un 27,3% del vot. Es tracta d'un gran creixement per Casado, qui ha estat recollint mals resultats en els sondejos, marcats per la profunda crisi del seu parit. Tot i el bon resultat hi ha un gran gruix de vots populars que fan el salt a l'extrema dreta. 

En unes eleccions actualment, Vox es consolidaria com a tercera força. L'extrema dreta aconseguiria entre 61 i 63 escons al Congrés, una desena més del que tenen en l'actualitat. Acapararien el 16,7% del vot. Part d'aquest vot vindria directament del seu aliat més pròxim a l'hemicicle: el Partit Popular. Segons el sondeig, fins a 199.000 vots dels populars migrarien cap a Vox, el qual també traspassaria una quantitat similar de vots a la formació de Casado. A més, Vox rebria fins a 176.000 electors de Ciutadans (Cs). El partit liderat per Inés Arrimades no suposa cap sorpresa en aquesta enquesta, com en les anteriors, passat de 10 diputats, a 1. La gran pèrdua de Cs no es concentraria en Vox, ja que la majoria dels seus votants fan el salt al PP. 

traslado votola razon

Font: La Razón

Cop a l'esquerra 

Mentre la dreta i l'extrema dreta espanyola sortirien reforçades d'unes eleccions, l'esquera no correria la mateixa sort. El PSOE torna a retrocedir per darrere dels 100 diputats, concretament entre 95 i 97, aproximadament 25 representants menys que ara. No només el partit de Pedro Sánchez, sinó el seu principal soci, Unidas Podemos, també perdria força- La formació morada aconseguiria fins a 29 escons, sis menys que el 2019. L'enquesta mostra com Sánchez podria veure's fora de La Moncloa. Les formacions juntes sumarien entre 122-126, una xifra insuficient. 

Immobilisme en la diversitat 

Com ja ha passat en sondejos anteriors, altres partits al marge de les grans formacions estatals consoliden la seva força al Congrés marcant la governabilitat de l'Estat. En altres enquestes els canvis en aquest sector divers de l'hemicicle eren molt palpable, amb creixements en diversos partits, en aquesta ocasió, però, la majoria de les formacions conserven el seu resultat. És el cas de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya, els quals mantenen els seus 8 i 13 diputats, respectivament. Només una formació creix: el PNB, que suma un escó més