Els dos regidors del PP de Begues (Baix Llobregat), Josefa Redondo Solís i Fernando Moya Cantarero, s'han adherit a la iniciativa independentista Assemblea d'Electes de Catalunya (AECAT), segons ha informat l'Assemblea de Municipis per la Independència (AMI). Amb tot, el PP ha informat ràpidament que aquesta adhesió ha estat a causa d'un error, tot indicant, per mitjà d'un comunicat, que els dos regidors manifesten "que es van donar d'alta a l'AECAT pensant que era l'IdCat", un identificador digital que garanteix la identitat de les persones a Internet.

A més, el PP justifica la "confusió", assegurant que en aquests moments, l'Ajuntament de Begues "es troba en ple procés d'implantació de la signatura electrònica". La nota també reitera la postura dels dos regidors "en contra del procés independentista", i en critica "l'ús polític que n'han fet els independentistes de la confusió". 

Redondo i Moya formen part de l'oposició, on també hi ha dos regidors d'ERC i dos d'ICV. Al capdavant de l'alcaldia hi ha Mercè Esteve, de l'antiga CDC, partit que compta amb quatre regidors més al govern municipal, que es completa amb dos independents.

Anteriorment a conèixer les explicacions aportades pel Partit Popular, la presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha celebrat la decisió dels dos edils populars de Begues: "Estan donant una lliçó de democràcia al seu partit", ha assenyalat des del seu compte de Twitter.

L'AECAT, o Assemblea de Càrrecs Electes, és un registre de càrrecs electes de Catalunya impulsat per l'AMI, d'adscripció voluntària, i que té per objectiu constituir-se en una eina per garantir el procés d'independència de Catalunya en cas d'excepcionalitat política, és a dir, d'eventual supressió de les institucions catalanes per part de l'Estat espanyol. L'AECAT es va presentar el 26 d'octubre del 2016. 

A Catalunya hi ha actualment 9.283 càrrecs electes, dels quals 9.077 són regidors municipals, 135 diputats al Parlament, 47 diputats al Congrés dels Diputats, 16 senadors i 8 europarlamentaris. L'AECAT té actualment més de 2.200 càrrecs inscrits.

El PP va obtenir 214 regidors a tot Catalunya a les eleccions municipals del 2015 sobre els 9.077 possibles, els seus pitjors resultats des de 1991. A l'anterior convocatòria, la del 2011, els populars van totalitzar 473 regidors. L'única alcaldia en mans del PP actualment és la de Pontons (Alt Penedès).