El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, admetia aquest dimarts al Congrés que el moviment independentista "existeix", malgrat que insistia que, al seu entendre, el procés "tal i com el vam conèixer, ha acabat". En resposta a la diputada de Junts Mariona Illamola, Sánchez volia clarificar aquest punt. "Jo mai he dit que el moviment independentista ha acabat, he dit que el procés ha acabat, com han dit líders de Junts". Segons Sánchez, el procés es basava en "la unitat independentista, la unilateralitat i la confrontació i no el diàleg, i aquests tres condicionants no es donen". El mateix discurs és el que va intentar vendre al president francés, Emmanuel Macron, que el procés ja no existia i, segons ell, per demostrar-ho decidia celebrar la cimera hispanofrancesa a la capital catalana. Doncs bé, les enquestes no comparteixen el mateix discurs que el president espanyol, segons un sondeig elaborat per l'Institut DYM per al diari 20 minutos, dos de cada tres espanyols creu que el procés no ha acabat.

enquesta procés 20 minutos

Segons el resultat del sondeig, el 67,8% dels enquestats considera que el procés no ha acabat, i només un 18,2% de persones creu que s'ha acabat. Segons el que es desprèn dels resultats, si mirem què diuen els votants de cada partit, els que estan més convençuts que el procés no ha acabat són els de Ciutadans, un 84,7% dels seus votants creu que encara hi ha procés i només un 7,6% afirma que s'ha acabat. Els del PP també tenen clar que el procés perdura ja que un 79,5% dels seus votants així ho afirma. Els segueixen de prop els de Vox, on un 74,8% de votants no dona el procés independentista per tancat.

Vistes les opinions del bloc de la dreta, un 61,6% de votants de Podemos assegura que el procés encara segueix i un 57,5% de votants socialistes pensa el mateix. Aquesta és la dada que més crida l'atenció ja que és precisament el líder del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el que més s'ha vanagloriat de la fi del procés. De fet, només un 30,2% de votants socialistes afirmaria que el procés independentista ha mort

Precisament aquest dissabte, l'expresident de la Generalitat Artur Mas negava que el procés estigui "mort" com han afirmat diferents veus del govern espanyol en les darreres setmanes. "El procés no està ni viu ni mort, està hibernat al congelador", assenyalava Mas en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Ningú pot certificar si el procés ha acabat i només podran fer-ho els ciutadans de Catalunya quan vagin a votar, són els únics autoritzats", va voler deixar clar l'expresident català, que va titllar de "provocació" les paraules de Pedro Sánchez o Félix Bolaños. "Són una irresponsabilitat i una falsedat", va apuntar Mas, que també va considerar que ERC té com a objectiu convertir-se en el partit hegemònic a Catalunya "però no se'n surt".

Es podria produir una DUI?

L'enquesta també pregunta per la possibilitat que es produís una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) i aquí els resultats ja estan més equilibrats: el 38,5% dels enquestats opina que és molt o bastant probable que es produeixi i un 30,1% creu que la possibilitat és baixa o directament nul·la. Per electorats, els votants del PP (59,6%), Vox (58,3%) i Ciutadans (55,1%) són els que creuen que la possibilitat de DUI és més alta. D'altra banda, més d'un 30% d'electors socialistes i de Podemos també contemplen aquesta opció com a bastant probable.